sultan dordüncü mehmed han

abuzeroklava
Kânûnî Sultan Süleyman Han’dan sonra tahtta en fazla kalan sultan olan Dördüncü Mehmed Han, 19’uncu Osmanlı padişahı ve 83’üncü İslâm halîfesidir. Sultan İbrahim Han’ın oğludur. Edebiyâta ve târihe merakı olup; sohbet dinlemeyi sever, âlim ve şeyhlere hürmet ederdi. Beş vakit namazı cemaatle kılardı. İçkiyi şiddetle yasak edip imalâthânelerini kapattırdı; bid’atlerin kaldırılması için gayret etti.

Zamanında İstanbul’da Çınar Vakası denilen bir isyan oldu. Osmanlı Devleti bugünlerde biraz sıkıntılar çekti. Fakat bu hâdiselerden sonra kıymetli bir devlet adamı olan Köprülü Mehmed Paşa sadrazam oldu. O ve ondan sonra sadrazamlık yapan oğlu Fâzıl Ahmed Paşa devlet ve millete büyük hizmetler etmişlerdir. Köprülüler devrinde Osmanlı Devleti en geniş hudutlarına kavuşmuştu.

Sultan Dördüncü Mehmed Han devrinde, kıymetli ilim adamları ve sanatkârlar yetişti, her sâhada kıymetli eserler yazıldı. Seyyid Feyzullah, Ayşi Mehmed, Hibrî Ali, Ebü’l-Bekâ Eyyüb bin Mûsâ, Şuûrî Hasan Efendiler fıkıh, edebiyat, lügat ve diğer ilimlere âit kıymetli eserler yazdılar. Kâtib Çelebi ve Evliyâ Çelebi onun devrinde vefât eden âlimlerdendir. Dördüncü Mehmed devrinde inşâsı tamamlanıp ibâdete açılan Yeni Câmi, Osmanlı mimarisinin şâheserlerindendir. Eminönü’ndeki Yeni Câmî yanındaki Mısır Çarşısı, bu câmiye vakıf olarak yapılmıştır.

1687’de Osmanlı ordusunun Avusturya cephesinde yenilmesi üzerine çıkan isyanda tahttan indirilen Sultan Dördüncü Mehmed, 1693 târihinde vefât edinceye kadar Edirne’de ikâmet etti. Kabri, annesi Turhan Vâlide Sultan’ın Yeni Cami’deki türbesindedir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches