cehalet mutluluktur

kultabisi
(gbkz:the matrix) filmini muhtemelen seyretmeyeniniz yoktur. benim kişisel beğeni listemde bu film hep ilk üçte olmuştur. çevremde karşılaştığım kimi olaylarda, hep bu filme atıfta bulunurum. gerçekten de bu filmi, bir aksiyon/bilim kurgu filmi olarak değil de, felsefik yaklaşımları üzerinden seyrederseniz, gerçek hayata dair fazla sayıda dikkat çekici ayrıntıyı farkedersiniz.
başlıktaki yargı, matrix'teki bir sahnede geçiyor. zion'un yerini, ajan smith'e söyleyecek olan jurnalci (adını şimdi unuttum) elemanın kullandığı bir ifade.
ajan smith, zion'un yerini söylemesi karşılığında ne istediğini sorar. eleman da, tekrar matrix'e dönmek istediğini ama dönmeden önce, gerçeklerin tamamının hafızasından silinmesini ister. niye silinmesini istediğini ise, o sırada yemekte olduğu biftek üzerinden vererek, 'bu yediğim bifteğin sahte olduğunu bilmek istemiyorum. ben onu gerçekmiş gibi zannederek ve zevk alarak yemek istiyorum.' mealinde bir cümle kurarak, konuşmasını 'cehalet mutluluktur' diye bitirir.
ilgili sahne: https://www.youtube.com/watch?v=7ZguIPRL8jI
bugün, sabahattin zaim üniversitesi rektör yardımcısı prof. dr. bülent arı'nın konuşmalarını dinleyince ilk aklıma gelen şey, matrix'teki bu sahne oldu.
buyrun buradan dinleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=Hv7rFV4gvwE
evet, gerçekten de cehalet mutluluktur. sadece cahiller için de değil bu mutluluk. devleti yönetenler için de en büyük mutluluk, cahil bir kitleyi yönetmektir.
elfirâşetüzzerka
(bkz: kıyamet alameti) dediğim durum derdim de, ben demedim efendimiz dedi, dediğim durum (u::D)
--- (gbkz: spoiler) ---

‘İlmin azalması ve cehaletin ortaya çıkması kıyametin alametlerindendir!’
Buhari 239, 240

--- (gbkz: spoiler) ---

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches