22 Mart 2016 taşeron işçiye kadro verilmesi

cayisallama
Özet geçiyorum; Tek kelime ile haksızlığın kralıdır. [http://www.milliyet.com.tr/taseron-iscilere-kadro-verilecek-/ekonomi/detay/2214107/default.htm aha da linki]

Hükümetin yaptığı yapacağı en büyük hatalardan biridir. Açık ve net söylüyorum. Taşeron dedikleri şey nedir önce onu bi açıklayayım size;
(gbkz:Taşeron): birçok durumda bir işin veya işin bir kısmını gerçekleştirmek ya da işverenin sözleşmesindeki tüm yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla anlaşma imzalayarak üstlenen diğer yüklenicidir. Yani asli bir iş var bir de tali bir iş var tali iş için sürekli personel istihdam edemezsiniz etseniz bile belli bir süre sonra işten çıkarmanız gerekir ama bu durum devlette söz konusu olmadığından dolayı taşeron hizmet alımına gidilir.

Bu düzen bizim devlette başka işler ve hep böyleydi. Sadece bu hükümete özgü bir durum değildir. Bu hükümet mübalağa olayının ibresini kaçırmıştır sadece.

on işçi için firma ile anlaşmaya gidilir, namı-diğer ihale. Firmaya aylık on işçi için (farazi hesaptır bu) 50.000,00TL ye anlaşılır. Firma Bu kişilere asgari ücret verir 1.300,00 TL. On işçiden toplamda 13.000,00TL para eder bu. Bunu sgk işçi işveren payları derken bir kişinin bürüt maliyeti işverene 2.300,00TL yi bulur. On kişiden aylık 23.000,00 TL yapar. Geriye kalan 17.000,00 TL aylık aracı firmaya (taşerona) kalır.

Bu taşeron (aracı firma ) kimdir, nedir, nasıl ihale alır?

Bu aracı firma öncelikle tanıdıktır. Çoğunlukla aynı siyasi görüşü taşıyan taşımasa bile bir vekil,bakan, vali, mülki amir tanıdığı olan veya farklı görüşü olsa bile önceki hükümetler döneminden kalan dürüst firma veyahut ihaleyi alabilecek kapasitede olan tekel firmadır.

Taşeron bünyesine personel alınırken, belediyedeki gibi çok az bir kısmı işin ehli insanlar geri kalan %90'ı pardon %95'i tanıdık, siyasi görüşü yakın olan insanlardır. Sendikaların, parti ilçe başkanlıklarının gönderdikleri adamlar diye direk söylemeyeyim.

Devletin personel alım politikası her ne kadar doğru bulmasam da KPSS diye bir süreçten geçirilerek ezber yeteneği kuvvetli, test ortamında başarılı,takım elbise giyebilecek, her sabah işe geç kalmayacak insanlardır. Bunun dışında A grubu kadrolar için ayrıca hukuk,iktisat,muhasebe,maliye,işletme bilip kurum sınavını geçip mülakat aşamasında tanıdık birilerini devreye sokup işe girmesidir. Bunların yine dışında istisnai memurluklar var oraya hiç girmiyorum. Yine bunun dışında meslek erbapları (öğretmenler, mühendisler, hemşireler vs...)
tonlarca mezun verilip içerisinden cımbızla alınan bir süreçtir bu süreç.

Bu kpss sürecinden geçip özel sektörde belli olmayan maaş, zaman, kariyer içerisinde sürüklenmektense devlette çalışmak daha mantıklı geldiği için insanalar kamu personeli olmak istiyorlar.
Üniversite döneminde başlayan harıl harıl çalışma (zaman kaybı, eğlenceden,uykudan çalma ), dersanelere tonlarca para (bu gün a grubu için 5.000,00 TL ) den başlayan fiyatlarla (para kaybı), aile, arkadaş, çevre baskısı (psikolojik yıpranma) vs. süreçlerden geçip memur olmak istiyorlar.

Şimdi devlet diyor ki asıl işi yapan taşeronları kadroya alalım. Yani bu süreçlerden geçmeden, zaten tali iş olarak görülen, hiçbir emek etmeden insanların haklarını gasp ederek bu adamlar kadroya alınsın. Bu neden yapılıyor peki;
-öncelikle siyasal rant (oy! oy ki ne oy!)
- ihalelere verdikleri paraya kendi istihdam etse daha karlı çıkacaktır. (Adam akıllı maliyet hesaplayamama)
- İhaleyi verecek işi bilen firmanın yokluğu.
-İhaleyi verecek firmanın kendi siyasal görüşüne zıtlığı
-Planlanan işlerin tali iş değil de asli iş olduğunun farkına varılması.
-Zamanında yapılamayan kurumsallaşmanın (içeri adam sokma) bir anda temizinden yapılması.
- Piyasa baskıları
-Buraya sayılacak binlerce neden.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches