şubat ayı konut istatistikleri

cayisallama
Konut sektörü 2016 yılında güçlü seyrini koruyor. Hem iç talep hem de dış talep konut sektöründeki canlı seyrin devam etmesinde etkili oluyor.

2015 yılının Şubat ayında ipotekli satışlar hariç 58 bin adet konut satışı yapılırken (ilk satış+ikinci el) bu toplam 2016 yılının Şubat ayında 71 bine yükseldi. Yani konut satışları Türkiye genelinde Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %23 artış kaydetti. Bu oran Şubat ayında İstanbul'da %17, Ankara'da %14, İzmir'de %27, Bursa'da %35 ve Antalya'da %1 seviyesinde gerçekleşti.

Mütekabiliyet yasasıyla yabancıların konut almasında yasal engeller kalkmış ve zaman içerisinde yabancıların Türkiye'de yapılan konut projesine ilgisi artmıştır.

Şubat ayında en fazla konut alan ülke 365 konut ile Irak olurken bu ülkeyi 159 konut ile Kuveyt ve 158 konut ile Suudi Arabistan takip etti. En fazla konut artışı gerçekleştiren ülke ise %327'lik artışla Afganistan oldu.



Yabancı yatırımcıların kompozisyonu incelendiğinde (Ortadoğu ve Körfez ülkeleri) jeopolitik riskleri yüksek olan ülkelerden gelen talebin Türkiye'nin konut piyasasını canlı tuttuğunu söyleyebiliriz.

Yabancılara en fazla konut satışı 555 konut ile İstanbul'daki projelerden olurken bu ili Antalya (328 konut) ve Bursa (141 konut) takip etti.

Diğer taraftan TCMB'nin açıkladığı verilere göre Ocak ayında konut fiyat endeksi bir önceki yılın Ocak ayına göre yaklaşık %17 artış gösterdi. En fazla fiyat artışı ise %23 ile İstanbul'da gerçekleşti. Ankara'da konut fiyatları %13 artarken bu oran İzmir için %17 düzeyinde gerçekleşti.

Türk halkının konuta olan ilgisi ve dolardaki değerlenme konut fiyatlarındaki artışın devam etmesinde etkili olmuş görünüyor. Ayrıca Suriye ve Irak başta olmak üzere bazı komşu ülkelerde yayılım alanı bulan terör olayları da konut fiyatlarındaki artışı destekledi. Diğer taraftan İstanbul gibi illerde icra edilen kentsel dönüşüm programları da kira fiyatları üzerinden konut fiyatlarındaki artışı desteklemiş olabilir. Dolar ve diğer güçlü para birimlerindeki değerlenmenin devam etmesi halinde konut sektörüne yabancı ilgisinin artması beklenir. Bu da fiyatlardaki artış eğiliminin artarak devam etmesine neden olabilir.

(gbkz: ÇEKİNCE):
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

[http://ekonomidanismani.blogspot.com.tr/2016/03/subat-ay-konut-istatistikleri.html Kaynak]

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches