yürüyen merdivenlerdeki fırçalar

cayisallama
Yürüyen merdivenlerin yan tarafındaki fırçaların ne işe yaradığını biliyor musunuz? Hayır, ayakkabılarınızı fırçalayıp parlatmak için değil…
http://www.malayani.com/wp-content/uploads/2016/05/y%C3%BCr%C3%BCyen_merdiven_f%C4%B1r%C3%A7a-602x400.jpg

Metro, alışveriş merkezi gibi yerlerde yüksek katlara çıkmayı ya da uzun merdivenleri aşağı inmeyi işkence olmaktan çıkaran yürüyen merdivenler, basamaklarının yanında bulunan fırçalarla da her zaman ilgimizi çeker. Tam olarak ayak hizasında olan ve tüm merdivenler boyunca uzanan bu fırçalar birçok kişi için ayakkabılarını partlatma fırsatıdır. Fakat aslında temel fonksiyonu bundan ibaret değil.

İlk yürüyen merdivenlerde bu fırçalar bulunmuyordu. Fakat zamanla üreticiler basamaklar ile mekanizma arasında bulunan boşluğun problem yarattığını farketti. Bazen insanların uzun paçaları, etekleri ya da ayakkabı bağcıkları boşluklara sıkışıp hem mekanizmayı durduruyor hem de insanları zor durumlara düşürebiliyordu. Bazı durumlarda ise bu boşuklardan mekanizmanın içine düşen maddeler sorun çıkarabiliyordu. 1987 yılında Londra metrosunda çıkan yangına da bu durum sebep olmuştur. Yürüyen merdivenin alt kısmında biriken pislikler, yanan bir kibrit tarafından tutuşmuş ve 35 kişi yangında hayatını kaybetmişti. Elbette o dönemde Londra’da merdiven basamaklarının tahta olması da yangına katkıda bulunmuştu. Fakat asıl tetikleyici basamakların altındaki pisliklerdi.
http://www.malayani.com/wp-content/uploads/2016/05/yuruyen_merdiven_1_b.jpg

Yürüyen merdivenlerdeki fırçalar, bu temel işlevin yanında sürtünme sesiyle sizi köşelere fazla yaklaşmaktan da koruma görevi üstleniyor. Fakat bu fırçaların ayakkabı fırçalamak üzere tasarlanmadığını belirtmek gerek. Yani eğer hassas ayakkabılarınızı fırçalara fazla sürterseniz, onlara zarar verebilirler.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches