medyada yalancı çobanlar

gercektosunpasa
GÖRSEL MEDYA VE YALANCI ÇOBAN
Özellikle görsel medyada sıkça rastladığımız manşetten iddialı haber başlıklarındaki; \"flaş\", \"önemli gelişme\", \"son dakika\" vb.. yazan resim ve linklere tıkladığımızda, haberin içeriğiyle sunuş şeklinin uyumsuz olduğunu, haber değeri bakımından önemsiz olayların olağanüstüymüş gibi haberleştirildiğine şâhit olmaktayız. Gayri ihtiyari merak ederek tıkladığımız haberin beklediğimiz önem düzeyinde olmaması önemli haberleri de önemsiz telakki etmemize; bununla birlikte bu tip haberlere karşı algımızın körelmesine neden olmaktadır.

Bu tip haber yapan sitelerin sadece çok tıklanma amacıyla böyle bir yola başvurduğu söylenmektedir. Ciddi takipçisi olan haber sitelerinin dahi böyle bir yola tevessül etmeleri işin kalitesinin ne kadar düştüğünü gözler önüne seriyor.
Bu haberleri gördüğümde aklıma, küçük yaşlarda çoğumuzun muhtemelen bildiği ve büyüklerimizden dinlediğimiz \"Yalancı Çoban\" masalı gelir.

Bu masalı şöyle bir hatırlayacak olursak;

Bir varmış bir yokmuş küçük şirin bir köyde köy halkının koyunlarıyla ilgilenen bir çoban yaşarmış. Çoban köylünün de koyunlarının olduğu koyun sürüsünü otlatırken canı sıkılmış. Ve köylülere bir oyun yapsam diye düşünmüş, başlamış bağırmaya:

- İmdat! Kurtlar geldi, yardım edin!

Bu haberi duyan köylüler ve tarlada çalışan kimseler hep bir elden hızla ellerine geçirdikleri tırmık-sopa ne varsa koşup gelmişler. Meğer kurt murt yokmuş. Köylüler bu aslı olmayan haber karşısında şaşırmış ve kızmışlar doğal olarak. Hatta aynısını ikinci kez yaşamış ve inanamayıp çobana olan güvenlerini yitirmişler.

Üçüncü kez gerçekten kurt sürüye saldırmış çoban yalvar yakar bağırmış...Hiç kimseler yardıma koşmamış. Bütün koyunlar kurt tarafından telef edilmiş ve çoban insanların itimadını kaybettiğinden kimse inanmamış ona.\"

Masalda anlatılan yalancı çoban misali; bilhassa görsel medya tarafından yapılan haberlerin sunuluş biçimlerindeki gerçek dışılık veya olayları olduğundan farklı gösterme çabası halk tarafından algı ve tepkilerinde bayağı hale gelmesine neden olabilmektedir. Bu bilgi kirliliği arasında gerçekten sürüye dadanmış kurtları farkedemez oluyoruz! Veya daha büyütk tehlikleri öngöremez olacağız...

Halkın dikkatine sunulan bir haberin içerikle uyumlu olması, yalandan,abartıdan,ticari kaygılardan ve popülizmden uzak bir şekilde olduğu gibi sunulması; olacak ciddi olaylarda önemsiz bir haber algısı oluşturmaması açısından dikkat edilmesi gereken mühim bir durumdur.

Bu duruma hassasiyet gösterilmesi temennisiyle...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches