27 mayıs 1960 askeri darbesi

cayisallama
27 Mayıs darbesi 27 Mayıs 1960’ta Demokrat Parti iktidarına karşı yapılan ve bu iktidara son veren askeri ihtilal. 7 Ocak 1946’da kurulan, 1946 seçimlerinde 62 milletvekilliği kazanarak TBMM’deki tek parti uygulamasına son veren Demokrat Parti 1950 seçimlerinden büyük bir zaferle çıktı. 393 milletvekili çıkararak, senelerdir milletin inancı ve yaşayışı üzerine baskı uygulayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) iktidarına son verdi. Türkiye’nin iç ve dış politikasında önemli adımlar attı. Şehirlerin imar edilmesi, tarımın makinalaşması, yol, baraj ve modern fabrikaların yapılması, üniversite ve teknik okulların açılması, okullara din derslerinin konulması, ezan yasağının kaldırılarak Arapça aslına uygun olarak okunması gibi birçok hizmetleri gerçekleştirdi. 1954 ve 1957 seçimlerinde de milletin oylarının çoğunu alarak iktidarını sürdürdü.
...

Hukuk kurallarını çiğneyerek peşin hükümlerle ve uydurma belge ve bilgilerle faaliyet gösteren bu mahkeme 14 Ağustos 1961 tarihine kadar süren çalışmaları sırasında Celal Bayar ve Adnan Menderes’in de dahil olduğu 15 kişiyi ölüm, 32 kişiyi de ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu dışındaki sanıkların cezaları ömür boyu hapse çevrildi. Türk demokrasi tarihinde büyük hizmetler gören, Türkiye’yi içte ve dışta aşağılık kompleksinden kurtaran, ülkeyi bir baştan bir başa imar edip kalkındırmaya çalışan ve on senelik bir döneme damgasını vuran Başbakan Adnan Menderes 17 Eylül 1961’de, çalışma arkadaşları Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu ise bir gün önce, 16 Eylül 1961’de İmralı Adasında asılarak idam edildiler. Böylece Türk demokrasi tarihine silinmez bir leke konulmuş oldu.
abuzeroklava
Bugün 27 Mayıs gece baskınının sene-i devriyesi. Herkes mevzuyu biliyor. Allah, Türk Milletine bir daha öyle rezillik göstermesin.
abuzeroklava
"Bu abdest bu memlekete 50 sene namaz kıldırabilir."
- Kim niye kime diyor bunu?
- 60 darbesinin CB yaptığı Cemal Gürsel BBC'ye darbe hakkında konuşurken sırıtarak söylüyor. Videosu linkte, mideniz dayanırsa izleyin.
Ne iğrenç...Ne aşağılık adamlar bunlar... Gerçekten de 50 sene kitlediler memleketi. 1960'dan beri yaşanan bütün darbeler bir bakıma 60 darbesinin yavrularıdır. NATO kafa nato mermer kafaya yeniden itaati sağlama darbeleri...
Bunlar Türk Milletini ahmak kabul ettikleri için, yıllarca okullarda çocuklara
1.cb Atatürk
2.cb İnönü
4.cb Cemal Gürsel
diye öğretirlerdi. 3.cb yok. 3.sıra atlanıyor, çünkü Celal Bayar darbe ile devrilmiş ve idama mahkum edilmiştir. Üçüncü sıra niçin atlanıyor diye sormak kimin haddine? Okullarda Menderes aleyhine alaycı şarkılar... İstersen söyleme! Ah gençler ah!
Türk Milleti, bunlardan çok çekti. Hafızası zayıf olanlar ve gençler, şimdi Erdoğan'a diktatör diyen sahtekarlara inanıyor ya da inanır gibi yapıyor.
Diktatör bu işte! Kendi milletinden bahsederken yabancı TV kanalına sırıtarak merak buyurmayın, 50 sene bunlar kafayı kaldıramaz diyecek kadar ahlaksız... Çünkü kendini oraya oturtan kuvvetin kim olduğunu iyi biliyor. Şu da tartışmasız bir gerçektir. 60 darbesi Nato ABD isteği ve onayıyla ve tabii ki İnönü'nün kontrolü altında gerçekleşmiş bir gece baskındır.
http://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-39439341

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches