4p

imschrolled
eski sistem pazarlama karması. yerini bütünleşik pazarlama iletişimine bırakmıştır. (imc)
price, product, promotion, place olarak belirlenir.

- price/fiyat: ürünün, hizmetin fiyatlandırmasını ifade eder. tüketici davranışlarının iyi analizi ve doğru hedef kitlenin belirlenmesinde psikolojik etkisi oldukça önemlidir, önemliydi. fiyat ile kalite algısı oluşturulabilir. pahallı olan kalitelidir gibi. ya da ürünle ilgili olumsuz imaj yaratabilir. (2 liraya tavuk döner mesela. 2 lirayı yemenin 2 liralık tavuk döneri yemekten daha sağlıklı olduğunu ifade eden sözlük yorumları var. bunları da yıkmak çok zor olur.)

- product/ürün: ürünün hayat seyri ile ilgili olan bölüm. yani bu da bir strateji alanı. bu kısımda kendi içinde 4 ana bölümden oluşuyor. (tanıtım, yükselme, duraklama ve düşüş) bu durumda reklam stratejilerine uygunluk ürünün gündemde kalıp kalmayacağını belirler. ihtiyaç sınırlıdır ama olmayan ihtiyacı yaratmak sınırsız bir satış demektir. zaten pazarlamanın da amacı budur, anlık satış değil; marka sadakati sağlamak, algı yerleştirmek ya da ikna etmek, bilinirlik sağlamak vs.

- promotion/tutundurma: reklam stratejilerinin (zamanlama, mesaj, sıklık, mecra vs.), satış geliştirmelerin zamanlaması, tüketici ihtiyaçlarını karşılaması vs çok önemlidir. yine satış sonrası iletişim marka/ürün sadakati açısından çok değerlidir. özellikle, satış sonrası iletişim, otomobil (parça bulma, tedavi masrafları, ekstralar) ya da teknoloji ile ilgili ürünlerde tercih etme sebebi olabilir.

- place/yer-dağıtım: tedarik, ulaştırma ya da lojistik diyebiliriz. ürünle ilgili en hayati meselelerden biri. zamanında teslim, ürünle ilgili riskleri azaltmaya yönelik tedbirler (bazı gıdaların kısa ömürlü ve dayanıksız olması gibi) önemlidir. yine ürünün satıldığı yer (dükkan, telefon, websitesi vs.) bu başlığın altında incelenir.

(bkz: bütünleşik pazarlama iletişimi)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches