ahmediyye cemaati

abuzeroklava
Kadıyaniler ya da Ahmediyye Cemaati, 19.Yüzyılda Hindistan'da (Pakistan) ortaya çıkan bir hareket. İslam'ı doğru anlamak ve yaşamak iddiasıyla Kur'an'a dönüş diyerek ortaya çıktılar. İngiliz ve Hindu zulmü altında inleyen Müslümanlar Mirza Gulam Ahmet'in etrafında toplandı. Halktan ilgi ve destek gördü, zira Hindistan'daki meşhur Sipahi isyanında (1857) Müslümanlar fena halde ezilmiş, toplumun psikolojisi bozulmuş ve adeta bir kurtarıcı bekler duruma gelmişti. Mirza Gulam Ahmet önce müceddit olarak tanındı. Sonra ilham, sonra vahiy aldığını iddia etti. Böylece giderek İslam dışı bir noktaya kaydı. Kendi bağlılarından biat alarak cemaatini kemikleştirdi. Biat şartları ilk bakışta bir Müslümanın itiraz edemeyeceği şeylerdir. Kuran yolunda yürümek, dinini her dünyevi işin önünde tutmak, hiç aksatmadan teheccüt (gece) namazı kılmak vs. Herkesi sev kimseden nefret etme şeklinde bir sloganları vardı. Zamanla Mirza Ahmet, mehdi ve mesih olarak tanıtıldı. Hz.Muhammed'in ümmetinden ama Hz.İsa'ya çok benzeyen bir mesih geleceği ve bunun da Mirza Ahmet olduğu, her iki peygamberin gücünü birleştireceği düşüncesini cemaatine benimsetti. Daha sonra nebiliği konusu gündeme geldi. Ardından kendisi Hinduların beklediği kurtarıcı olarak ilan edildi ama ilgi görmedi. Ölümünden sonra cemaati bölündü. Bir kısmı onu nebi olarak kabul ediyor diğer kısmı ise bunu kabul etmiyordu.
20.yüzyıldan itibaren Avrupa'da ilgi ve destek gördüler. Zira en önemi vasıfları cihat düşüncesine karşı olmaları idi. O sırada Hindistan ve İslam dünyasının neredeyse tamamına yakını sömürge durumundaydı. Bu sebeple silahla cihadı reddetmek İngilizlerin ekmeğine yağ süren bir dini anlayış idi. Bu yüzden desteklendiler. Ahmediler kendi ülkelerinde rahat edememeye başlayınca, batıya göç ettiler.Yıllar içinde eğitimli, paralı ve elit bir dini gruba dönüştüler / dönüştürüldüler. 1974'te Pakistan meclisi Ahmediler (Kadıyaniler) adı verilen bu cemaati İslam dışı bir azınlık olarak kabul etti ve kendilerine azınlık hakları verildi. Bugün bütün batı dünyasında tanınıyorlar, el üstünde tutuluyorlar. Milyonları bulan bir kitleleri ve Dünya'nın birçok yerinde okulları, hastaneleri var. Kendi aralarında büyük yardımlar topluyorlar. Batı'da devlet başkanları bunların törenlerine katılıyorlar, gösterişli törenler düzenliyorlar vs. Müslümanlar bunları İslam dışı kabul ediyor ama onlar kendilerine ısrarla Müslüman Ahmediye cemaati diyorlar. İbretlik hikayeler bunlar. İslam Dünyasının kayıpları.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches