basit kamera hareketleri

imschrolled
en temel kamera hareketleridir. pan, tilt ve zoom. basit oldukları kadar estetik sonuçlar çıkarabilirler de. yani kullanım şekli ve amacı hareketi çok başka bir noktaya taşır.

- pan: yatay eksen üzerinde kameranın sola ya da sağa çevrilmesidir. tripot ya da elde yapılabilir. mesela, soldan sağa pan hareketi aslında, dilimizde yer alan \"soldan sağa okuma/yazma\" eyleminin karşılığıdır, bilinçlidir kasıtlıdır. kimi afişlerde yazıların solda, görselin sağda olması da bu nedenledir. ama tabi alışılagelmiş algıyı kırmak için tam tersi de yapılabilir.

- tilt: dikey eksenli kamera hareketidir. burada kamera aşağıdan yukarı ya da yukarıdan aşağı yönlü olarak tarama yapar. bunu daha çok büyük yapılarla yapılan girişlerde görürüz. böyle ihtişamlı bir binanın girişinde sık karşılaşırız, bu kamera hareketi ile. Ya da uzunluk temelli bir nesneyi tanımlarken çok faydalıdır. Ya da bir insanı, kıyafeti baştan ayağa süzerken.

- zoom: derinlik eksenli olan kamera hareketi. iç (in) ve dış (out). belki de 3 temel kamera hareketinde estetik açıdan en çok dışlanan kamera hareketi olsa da, kullanım oranı açısından aynı durum söz konusu değildir. yani çok sık kullanılır. TV programlarının bıktıran hareketidir bir yerde ama var. Özel bir konuya vurgu yapmak için kullanılabilir. Ahırın önünde suyun içinde kalmış bir çiçek desenli bir yazmaya örneğin. Burada hem genel çevre bilgisi vermek hem de olayın sıcaklığını kaybetmeden konuya girmek için zaman kazandıran bir harekettir, Zoom in. Tersi harekete geçtiğimizde, hepsi her yerde kullanılabilir ama bazı yerlere daha çok yakışırlar. Çok geniş plan bir görüntüde, (extreme long shot) çok yavaş görüntüyü açmak kapanış anında güzel sonuçlar verebilir. Konudan uzaklaşırsınız hem de bir an olsa rahatlama hissi verir. Neyse ki bu bir film demek istersiniz izleyiciye.

bunun haricinde dolly ve truck hareketleri de basit kamera hareketi olarak kabul edilse de ekstra bir donanım istediği için farklı bir başlık altında onu da inceleriz. Hem bıktırmayalım.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches