okulların lider yetiştirme sevdası

abuzeroklava
Arabada radyo dinlerken, muhafazakar bir kolejin reklamı çıktı...
"Ahlaklı, faziletli...vs.vs. LİDERLER yetiştiriyoruz."
Yani diyor ki, paraları verin, biz karşılığında çocuğunuza ahlak, fazilet vs. verelim bir de üstüne "lider" yapalım. Herkeste bir lider olma merakı var ya. Kolejler reklamlarla velileri damardan yakalamanın derdinde.
Düşündüm. Yav, bu okula gidenler lider olacaksa... Eeee her lidere de bir kitle lazımsa... (kitlesi olmadan lider olunmaz ya) Herhalde dedim bizim devlet okulunda okuttuklarımız da bu liderlere eleman olacak, hık deyici, şakşakçı olacak. Öyle zahir... Hadi lideri kolejden yetiştirdin, peşinde dolaşan haybeci takımını da kolejden yetiştiremezsin ya. Sonra bizim çocukları düşündüm. Allah bunların yetiştirdiği liderlere kolaylık versin dedim yani... (Asıl liderleri biz yetiştiriyoruz haberleri yok.) Rahmetli babaannem böyle durumlar için: "Sen ağa ben ağa inekleri kim sağa." derdi.
Öteden beri bayılmışımdır şu lider yetiştirme lakırdısına. Yahu lider dediğin serada yetişir mi? Anca kendini lider sanan denyolar yetiştirirsiniz. Lider yetiştirmek ne demek yahu? "Ya Rabbi niyet ettim lider yetiştirmeye..." diye bir şey olabilir mi? Ahmak herifler... lider yetiştirmeyi bırakıp önce meslek sahibi insan yetiştirin. Her peygamberin bir mesleği var, değil mi? Niye ülkede mesleği olan insan yok!
Yıllar önce yine böyle muhafazakar bir eğitim kurumda danışmanlık yapan (yani hiçbir iş yapmadan para kazanan) siyaset esnafı bir tanıdıkla karşılaşmıştık. Neler yapıyorsunuz dedim. Bana lider yetiştiriyoruz, liderlik okulumuz var. dedi. Faaliyetlerini anlattı. Sonra döndü bana sen ne yapıyorsun? dedi. Ben de köydeyim abi dedim; domates, hıyar, biber yetiştiriyorum. Yalan değildi. Önce biraz şaşırdı. Sonra konu değişti ve sohbet dağıldı. (Bu çeşit sohbetleri dağıtmak benim ilgi alanıma giriyor :) Böyle saçmalıklara dayanamıyorum epeyi bir zamandır. Fakat geldi çattı, arabada radyo dinlemeyi bile çok görüyorlar bize.
oblomov
zaten bu liderlik denen şeyin sınırları nedir bilemedim. hele şu son dönemde oldukça popüler bir kavram oldu. memleket lider kaynıyor.
anadolu'nun bir köyünde adam muhtar olduktan sonra karısını da alıp evin damına çıkmış ve şöyle bir köylülere bakmış. sonra karısına dönmüş ''bak hanım evvelden biz de bunlar gibi kulduk'' demiş.
her ne kadar liderden kasıtlarının sinerji,enerji, motivasyon vb. olduğunu iddia etseler de bizdekilerin derdi diğerlerini 'kul' etmek.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches