toplumsal hafızanın silinmesi

imschrolled
köklü bir şeylerin değiştirilmeye çalışıldığı toplumlarda ilk uygulanandır. kuşaklar arası bağlantının koparılması, kültürel bölünmenin artışı, sürekli yer-şehir-kasaba isimleri ile oynanması gibi birçok yöntemi vardır.
gewende
bakın işte bu çok ciddi sosyolojik ve siyasal bir olaydır. bunun en iyi şekilde george orwell 1984 adlı romanında anlatmıştır.
kitapta iktidarda bulunan hükümet kademeli olarak geçmişe ait olan her şeyi silip yerine kendi doğrularını yerleştirmektedir. ve bunu yapar iken kullandığı araçlardan biri de eski kaynakları yok edip onun yerine kendi yazmış olduğu kaynakları koymaktadır ve bir süre sonra elde herhangi bir delil olmadığından ve kuşaklar geçtiği için partinin kaynakları tek kaynak ve dolayısı ile tek doğru haline gelir.

bir bölümde kahramanımız uçakları partinin icat ettiğini okur bir yerde oysa düşündüğünde çocuk iken uçakları anımsayabilmektedir ve o zamanlar parti yoktu. ancak bunu kanıtlayabilecek elde herhangi bir veri yoktur ve itiraz etse eleştirse muhalif olsa gideceği tek yol işkence ve cezaevidir. o nedenle kahramanımız susmayı tercih eder o an.

bu arada kitabı mutlaka okuyun çok iyi bir eserdir. iktidar ve toplum ilişkisini anlatan.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches