karekin pastırmacıyan

piri fani
Hayatı hainlik ve kan ile geçmiştir.


Karakin Pastırmacıyan (armen Garo)
Karakin Pastırmacıyan, 9 Şubat 1872 yılında Erzurum'da doğdu. Babası Harutiyun Pastırmacıyan, dedesi ise Kaçatur Efendidir. Ermeni Devrimci Federasyonu'nun önde gelen liderlerindendir. Pastırmacıyan, üniversite eğitimini Nancy-Üniversitesinde ziraat mühendisliği üzerine tamamlamıştır. Fransa'da bulunduğu öğrenciliği sırasında, Ermeni Devrimci Federasyonu'na katılmıştır.1895'te Maraş'ta gerçekleşen Zeytun İsyanına katılmak için 23 yaşında Anadolu'ya dönmüştür. Bu isyan sırasında Armen Garo adını aldı. 1896 yılında Papken Sinui ile birlikte Osmanlı Bankası baskınını organize ettiler. Sinui, çatışmada ölünce eylemin başkanlığı Pastırmacıyan üstlendi. İngiliz banka müdürü Edvard Vincent'in girişimiyle Yıldız Sarayı ile başlayan görüşmeler neticesinde, eylemcilerin bankadan çıkmalarına izin verildi. Eylemciler anlaşma dâhilinde, Vincent'in özel yatıyla İstanbul'dan uzaklaştılar. Pastırmacıyan ve eylemciler Marsilya'ya gittiler. Fransız hükumeti, Ermeni eylemcileri ülke içinde tutmak istemiyordu. Karakin Pastırmacıyan, Fransa'dan İsviçre'ye geçti ve Cenevre Üniversitesi'nde doktorasını yaptı. Doktora'nın bitiminden sonra Tiflis'e geçti. 1908 Devrimi'nden sonra ülke seçime gidince, Ermeni Devrimci Federasyonu tarafından desteklendi ve Erzurum'dan aday oldu. Pastrımacıyan, 1908-1912 hükumetinde Erzurum'u temsil eden iki Ermeni kökenli mebustan biriydi. Mebusluk yaptığı süre zarfında bölgede bulunan Ermenilerin sesini duyurmaya çalıştı. Trabzon-Erzurum demir yolu hattının yapılması için teklifte bulundu. 1912'den sonra Doğu Anadolu'ya döndü. Bölgede aktif faaliyetlerine devam etti. 1914 yılında Erzurum'da bir Ermeni kongresi toplandı. Söz konusu kongre, şayet bir savaş çıkarsa Ermenilerin kimi destekleyeceği üzerineydi. İttihat ve Terakki Partisi de kongreyi takip etmesi amacıyla Naci Bey ve Bahattin Şakir'i Erzurum'a yolladılar. Birinci Dünya Savaşı başladığında Pastırmacıyan, Ermeni Gönüllü Tugayı'nı organize etti. Karakin'in kardeşi Vahan Pastırmacıyan, Mekteb-i Harbiye mezunuydu ve aynı savaşta Osmanlı ordusu içerisinde görev almış, Sarıkamış Harekâtı'nda yaralanmıştır. Ermeni Gönüllü Tugayı ise, savaşta Osmanlı devletine karşı, Rus Çarlığını destekliyordu.

1915 yılında Van'da gerçekleşen Ermeni isyanına katıldı. 1918 yılında kurulan Demokratik Ermenistan Cumhuriyeti'nin Washington büyükelçiliği görevini üstlenmiştir. Karakin Pastırmacıyan, 1923 yılında kalp rahatsızlığın dolayı, Cenevre'de vefat etmiştir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches