piç ardaş

piri fani
1910'lu yıllarda özellikle Üsküdar sokaklarında hüküm süren Piç Ardaş, 1886'da Sivas'ta doğar. Koca Mavnacı'yı öldürdükten sonra dikkatleri üzerine toplayan Ardaş, küçük yaştayken Sivas'tan getirilip Selamsız'daki Ermeni kilisesinde bir papaza bırakılır. Neyin nesi olduğu bilinmeyen Ardaş'a nüfus kâğıdı çıkarılırken, baba hanesine kendisini teslim alan Sarkis adındaki papazın adı yazılır. Bu durumdan ötürü “piç” lakabıyla anılır. Kilisede büyüyen Ardaş, tüm çabalara rağmen okumayınca, meslek öğrenmesi için bir fırına çırak olarak verilir. Ömer Ünal'ın aktardığına göre, “doğuştan asi ruhlu” olan Ardaş, ilk suçunu fırında beraber çalıştığı Erbaalı arkadaşı Yusuf'u fırıncı küreğiyle yaralayarak işler.

Bu olaydan sonra, fırında çalışmayı bırakan Ardaş, 24 yaşındayken Selamsız'daki kilisenin iki papazını yaralayınca artık meskeni sokaklar olur. Papazlara saldırmasının sebebi de kendisine istediği parayı vermemeleridir. Doğancılar'ı haraca kesen Ardaş, bir süre sonra gönlünü Kumkapılı Ağavni'ye kaptırır. Ağavni'nin babası Krikor'un, kızını Ardaş gibi birisine vermek istememesi kendisi için pek hayırlı olmaz. Bir gece Ağavni'nin evini basıp onu kaçıran Ardaş, kızın babası Krikor'u da ağır yaralar. Ardaş, I. Dünya Savaşı'nın ardından Ağavni'yle birlikte yaşadıkları Ümraniye yolu üzerindeki evinden Üsküdar sokaklarını yönetenlerden birisidir artık. Ardaş'a esas şöhreti ise İstanbul'un namlı kabadayılarından Mavnacı Ali'yi “hacamat” etmesi getirir.

Rizeli Mavnacı Ali, 1906'da Üsküdar'ın “haracını yiyen” Karamanlı Yusuf'u Üsküdar vapur iskelesinin önünde falçatayla öldürmesinin ardından, 16 yıl boyunca hem Üsküdar'da, hem de Beyoğlu'nda “borusunu öttüren” namlı bir kabadayıdır. Ali'nin Piç Ardaş'ın Üsküdar'da isminin duyulmasından duyduğu rahatsızlık, kendi avanesinden birkaç kişinin Ardaş tarafından dövülmesiyle ayyuka çıkar. 26 Kasım 1920'de, Mavnacı, Ardaş'ı öldürmek için bir tuzak kurar ve onu Kuzguncuk'a çağırır. Fakat hesabı tutmaz ve iki hasım Kuzguncuk'taki Yalı Kahvesi'nin önünde bıçaklarla kapışırlar. Düelloda şans, iki parmağını kaybetmesine rağmen Ardaş'a güler. Sağ el başparmağı ve işaret parmağının kesik olması, polis kayıtlarında en belirgin alameti olarak geçer. Bu kavgadan sonra Üsküdar'ın tek hâkimi olan Ardaş'ın da saltanatı uzun sürmez. Cumhuriyet'in kurulmasıyla birlikte, sevgilisi Ağavni'yi de yanına alıp ortadan kaybolur.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches