röportaj prodüksiyonu

imschrolled
Özel bir yapımın algıya yönelik hazırlanışı, sıralanışı ve ayıklanmasıdır.

Röportaj, çeşitli konularda güncel bilgilere yönelik ya da derinlemesine bilgi sağlamak amacı ile tasarlanmış soruların yanıtlarının elde edilmesidir. Birden çok röportaj türü çoğunun temeli aynıdır. Konularına göre ise, uzman röportajı, anket tarzı, sokak röportajı ve uygulamalı röportaj olarak tasnif edilebilir. Bu noktada kurgusu da amaçlarına göre değişir.

Hazırlık: Röportajın en can alıcı kısmı, sorulardır. Tasarımı, metin yazımı ve soruş şekli çok önemlidir, cevapları farklılaştırabilir ya da tek bir noktaya odaklayabilir. Cevap vereni sıkabilir. İşte kurgu aslında tam olarak burada başlar. Kontrollü sorular, kontrollü cevapları alır, istinalar olsa da, doğallığın bozulmaması için bu tarz çok önemlidir. Akış izlenirliği artırmasıyla izleyiciyi daha çok uyanık tutar. Doğallık ise, merak unsuruna bağlanır. Sanat yönetimi ve mizansen belirlenir.

Özele inecek olursak, video sokak röportajının biçimlendirmesi ve formatı eğer elde bir program kimliği varsa ona göre yapılır. Ciddi bir program için farklı iken, eğlenceli ve mizahi bir program için farklıdır. Programdan bağımsız bir yapım ise, amaç sokak röportajı ise içerik ona göre yapılandırılır. Süreler de değişir çünkü. Konuya göre bile değişebilir. Bir tv programında süreniz yaşlaşık 1-2dk civarıdır ama başka bir iş için (youtube kanalı) 4-5 dakikayı bulabilir, genellikle.

Çekim: Ses kaydı da temiz olmalıdır, mikrofon titrememeli ve olabildiğinde sabit tutulmalıdır. Mesafenin değişmesi sesin dalgalanmasına yol açar. Kabloda sıkıntılı ise ses hatası(cızırtı vs.) oluşur. El mikrofonu varsa hareketlerine de dikkat edilmelidir, akışı bozabilir. Mümkün olduğunda ses üzerinden ilerlemesi gerekir, bu tarz bir işte.

Görüntüler ne tek tip olmalı ne de büyük atlamalar ile gözü yormalı, cut geçişe izin vermeli. Yakın saat dilimi etkisi varsa eğer, çok karanlık bir görüntü ortalaması ile aydınlık bir görüntü kullanmak sırıtır, algıyı bozar. Ters ışık, netlik kaybı ve baş boşluğu gibi temel görüntü ayarlarına dikkat edilmelidir. Tripodun terazisi en baştan ayarlı olmalıdır. Ufuk çizgisine dikkat edilmelidir, estetik anlayışınıza göre. “Görüntünün patlaması” yani beyazlar ile kaybolması, çok sıkıntılıdır. Birçok görüntü yönetmeni için “çöp” anlamına gelir. Geri gelmesi çok iş gerektirir. Karanlık görüntü bir nebze açılabilir ama patlamış görüntü yerine göre geçmiş olsun dedirtebilir.

Kurgu: Günümüzde kurgu programları ile yapılır. Elimizdeki materyalin in-out vererek sıralanmasını ve bir çıkış alınmasını sağlar. Fazlalık kare, hareket, ses ve hataların ayıklanmasıdır. Aslında diğer aşamalarda başlamış bir sonuçtur. Diğer aşamalarda iyi derecede iş çıkartılmışsa buraya fazla iş düşmez. Ses ayarı yapılır. Çerçeveler oturtulur. Renk ayarı yapılır. Çözünürlük ve (.codec) formatı belirlenir.

Kurgusuz sistemde sorular her seferinde sorulur ve cevap alınır.(Ham görüntü) Düz akış. Burada bir ayıklama yoktur. Ancak kurgulamaya başladığınızda, örneğin elde 3 soru var diyelim. Her soruyu 1 defa duyarsınız. Hızlı hızlı cevaplar geçer. Daha akıcı ve dinamik bir akış elde edersiniz. Cevap verenlerin nefes boşluklarına dikkat ederek ayıklanır. Süreyi tutturmak için 1-2 tane daha fazladan yanıt alırsınız ve duruma göre kullanırsınız, ilgi çekicilik vs. Lafı uzatanlar varsa, bir tam cümleyi çekip alırsınız içinden. Böylelikle daha ferah ve net bir ilerlemenin olduğu akışı sağlarsınız. İstediğiniz konuyu böylece iyi/kötü gösterebilir ve öyle de aks ettirebilirsiniz.

Ekleme: Standart bir iş ele alınmıştır. Daha farklı bir model sunulabilir. Eksiklikleri mevcuttur. Amaç basitlik prensibi ile ele alınarak anlatılmasıdır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches