komünistlere sorulacak tek soru

yakbenivatankurtulsun
soru başlıktan anlaşılacağı gibi tek olduğu için başka soru sormadan cevap vermek istiyorum, birkaç örnekle.

önce osmalıyı ele alalım. osmanlı ekonomisi devletin kısmi müdahelesine dayalı serbest bir ekonomisi vardı. yönetimi de monarşik teokrasiydi. ikisi de yıkıldı. ancak bu ikisinin de yanlış olduğunu göstermez. yönetimin ve siyasi hamlelerin hatalı olmasıdır sebebi.

yine 1929 ekonomik buhranı liberal ekonomiye devlet müdahele etmemişti ve geçte olsa müdahale etti kriz çıktı tüm dünya sarsıldı. liberal ekonomi sinyal verdi keynesyen ekonomi devreye girdi. ekonomi düzeltilmeye çalışıldı. ancak o zaman krize sebebiyet veren liberal ekonomi bugün dünya'nın çoğu ülkesinin politikasıdır. liberizm böyle berbat bir şey olmasına rağmen kabul gördü. yöneticilerle ve sermaye sahipleriyle ilgili bir şey.
sosyalizm devletin ekonominin tamamen içerisinde olduğu bir ekonomi, bence de devlet sosyalizm kadar olmasa da müdahele etmeli. leninist politika zamanında sscb iyi gidiyordu. ancak yavaş yavaş düşüşe geçti. stalin'in gaddarlığı önemli faktör. yıllar sonrasına etkisi var. her ülke de olduğu olduğu gibi yenilikçiler vardı ve fırsat bulunca ön plana çıkıyorlar. orda da vardı. yanlış politikalar ve liberalizm'in dünya üzerindeki etkinliği sebebiyle sosyalizm yıkıldı ve yeni bir devlet kuruldu.

bir şeyin yıkılmış olması, azınlıkta olması onun yanlış olduğunu göstermez, çoğunluğun her zaman olduğunu göstermediği gibi. binlerce yıllık insanlık tarihinde bir sürü sistem ve devlet yok oldu adı bile yok çoğunun yanlış oldukları için mi hayır. yöneticilerin hatası veya o an daha güçlü olanın üzerinde ki tahakkümü sebebiyle.

soru sormak önemli bir şeydir bence bu yanlış çocukça bir soru.

not:komünist deģilim.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches