guantanamo

Rıhtım
Küba adasında bulunan Amerikan deniz üssünün adı. 11 Eylül (2001) uğursuz saldırıları sonrasında, ABD'deki Bush yönetimi, eylemi yaptığına inanılan el-Kaide terör örgütünün ileri gelenlerini bulundukları ülkelerde derdest edip yargılanmalarının da yapılacağı o üsse kapattı.
Tek-tip elbise giydiriliyor Guantanamo'daki tutuklulara ve oradaki mahkemeye de aynı elbiseyle gelmeleri sağlanıyor.

İyi mi karşılanıyor bu, takdir mi ediliyor?

Hayır, tam tersine, el-Kaide örgütü ve onun temsil ettiği ideolojiden nefret edenler bile, Guantanamo sözcüğünü duyduklarında tepkilerini gizlemiyorlar.

Sanıkların Küba'da barındırılmasının bir sebebi var: ABD'nin orada kendi anayasası ve yasalarının çizdiği hukuki çerçeveyi uygulaması gerekmiyor…

Bu da Amerikalılara ters geliyor.

George W. Bush'un işkence de yapılabilmesi için el-Kaide üyelerini ABD sınırları dışındaki bir yerde hapsetme kararı, kendisinden sonra seçilen başkan Barack Obama tarafından benimsenmedi. “Guantanamo'yu kapatacağım” vaadiyle seçilen Obama bu sözünü tutamadı, ama orada tutulan mahkûm sayısını 41'e indirmeyi başardı.

En kalabalık olduğu dönemde Guantanamo'da 245 tutuklu kalmaktaydı.

kaynak

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches