koalisyonun olumlu yanları

yakbenivatankurtulsun
öncelikle koalisyonun anlamı ile başlayalım, çeşitli güçlerin bir araya gelmesiyle oluşturulan birlik, ortak yönetim (tdk). siyasi olarak ise, normal şartlar altında en çok oyu alan partinin oluşturduğu hükümetin mecliste güven oyu alması ile hükümet kurulur. ancak hükümetin kurulması için yeterli sayıda güven oyu alınamadığı taktirde partiler bir araya gelir, belli anlaşmalar ile ortak hükümet kurulur. bunu herkes biliyor zaten.

şimdi olumlu yanlarını incelemeye çalışalım;

ekonomik: bir ülkenin ekonomisi koalisyona hazır değilse ve koalisyon ile bozulma eğilimi gösteriyorsa, bu koalisyonun gelmesiyle değil önceki hükümetin bu duruma hazır olmayan dayanıksız bir ekonomik yapı oluşturması ile ilgilidir. şu an mevcuttaki ekonomik verilerde olağanüstü bir değişiklik yok. küçük bir değişiklikler var, bu da piyasaların seçime verdiği normal reaksiyon. zaten son bir kaç ayda ekonomik verilerde bozulmalar mevcuttu. bu saatten sonra bunun iyileşmesi tamamen siyasi aktörlerin sağ duyusu ile alakalı.

temsil: koalisyon hükümetlerinde birden fazla parti olduğu için halkın daha büyük bir kesimi ülke yönetiminde temsil edilmiş olacak. bu da farklı fikir ve düşüncelerin dile getirilmesini sağlayacak.

ülke içi huzur: yönetimde temsil edilen kesim arttıkça, insanların devlete olan güveni ve inancı artacak kendilerini yönetimdeymiş gibi varsayacaklarından; karmaşa, farklı kesimler arasındaki çatışma daha aza indirgenebilecek.

denetim: tek partili hükümetler genelde tüm denetim birimlerini kendilerine bağladıklarından yaptıkları faaliyetler üzerinde denetim en aza iniyordu. kendi bildiklerini okuyorlardı. ancak koalisyon hükümetlerinde her an hükümetin ortağı olan parti/partiler tarafından denetlenir halde olacak.


netice; her ne kadar tek parti iktidarı daha iyi gözükse de, bence koalisyon hükümetlerininde avantajları vardır, yukarıda belirttiğim gibi. tabi ki bunun için siyasi aktörlerin samimi ve sağduyulu olması gerekir. hırs ile ve tek başınaymış gibi hareket ettikleri taktirde bu iş bozulur. böyle bir hükümette kimin millet için, kimin kendi için çalıştığı daha net gözükecektir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches