tek kamera ile çekim yapmak ve kurgusu

imschrolled
habercilerin daha hareketli olmak adına sık kullandığı bir çekim yöntemi, tarzı. haberin, çekilen görüntünün ya da görüntülerin kurgulanacağını ve üzerine anlatıcı sesinin ekleneceğini düşünürsek dikkatli, planlı şekilde yapılması gerekir. okulda eğitim alırken kısa film çekmeye ilk başladığımız anda tanıştığımız. ayrıca devamlılık bilen biri için çoklu kameradan hiçbir farkı olmayan çekimdir. özellikle bant yayın, kurgu varsa.

tripodun ve ses kaydedicinin olması avantaj sağlar. yine kameranın yanında bir adet fotoğraf makinesi. çünkü daha hızlı detay görüntü alma olanağı sağlar. ve tek plan bir çekimi tekdüzelikten kurtarır, daha keyifli bir haber montajına izin verir.

tek plan ve anlatıcı, en ekonomik, yaygın çözüm. bunun yanında kurguda tekdüzeliği kırmak için röportaj, detay görüntü ve bilirkişi anlatımı da eklenebilir. böylelikle paralel kurgu yapılarak daha hoş ve bütün bir haber dosyası hazırlanabilir. bir haber görüntüsü, bir röportaj, röportajdan habere geçerken detay görüntü geçişi gibi. tek plan görüntünün de sağlıklı ve estetik anlamda verimli olabilmesi için kişi bulunduğu mekan içerisinde tanımlanarak çekilir. çok fazla genel olmayan ve konuyla ilgili bilgi veren bir genel plan. sonuçta 1-2 dakika civarı anlatılır her haber, dosya. burada çeşitli oynamalar yapılabilir süre için. 1 dakika anlatım var ve 20 saniye daha doldurmak zorundayız. o zaman haber görüntüsünün ilk anlarından merak uyandıran kısımlarından alıp en başa eklenir. daha kısa bir görüntü ise olayın devamı ile ilgili tekrar verilebilir, çarpıcı bir görüntü ise ve bu da daha iyi anlaşılmasını sağlar hem de süreye uyulmuş olur. tabi tecrübe kazandıkça daha estetik ve göze hoş gelen kurgu çözümleri bulmak mümkün.

(bkz: kısa film çekmek)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches