sultan abdulaziz

axit
Tahttan indirildikten sonra 4 Haziran 1876' da Feriye sarayında şehit edilen Abdülaziz Han ölümü çok dramatiktir.
Olay sonrası Abdülaziz Han henüz ölmemiş olmasına rağmen darbenin 1.nolu ismi Hüseyin Avni Paşa'nın emri ile saray karakolunun kahve ocağına ot bir sedire yatırıldı.

Can çekişen Sultan için hiç bir girişimde bulunulmadı.Abdülaziz Han bir süre sonra Avni Paşa, Mithat Paşa ve Rüştü Paşa'nın gözleri önünde vefat etti.Çağrılan doktorlara sultanın naaşı gösterilmedi.Hüseyin Avni Paşa buna engel oldu.

İhtilalci paşalar cinayetin ortaya çıkmasından korkuyordu çünkü.Doktorlardan zorla ve tehditle, sultanın bir bıyık makası ile intihar ettiğine dair sahte bir rapor alındı.

Ertesi gün yayınlanan hükümet tebliğinde "Sultan Abdülaziz sakalını düzeltmek için istediği küçük bir makas ile bileklerini keserek intihar etmiş serasker Hüseyin Avni Paşa,cesedi karakola naklettirmiştir" uydurma diye bir açıklamada bulundular.

Cennet mekan Abdülaziz Han'ın katillerinden önce Çerkes Hasan, daha sonra kalanlar için 1881' de Yıldız Mahkemesi'nde Abdülhamid Han tarafından hesap sorulacaktı.

Mekanı cennet olsun..
Rıhtım
Tarihimizin en zalim cinayetlerinden biri. Buna karşın sanki bize ait olmayan bir kültürdeki ikincil bir cinayet vakası kadar bilinip okunmuslugu yok.
piri fani
Bir gün hasta olan Sultan Abdülaziz yatağında yatıyordu. Odasına giren bir yaver: "Sultanım, Medine halkından bir dilekçe var."

"Derhal beni ayağa kaldırınız! Allah Resûlü'ne komşu olanların talepleri böyle ayak uzatılarak edebe mugayir bir şekilde dinlenemez!" diye cevap verdi.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches