fındık

abuzeroklava
karadeniz'in geçim kaynağı.

Karadeniz'de oynanan bir oyun var. Bu sene fındığın kilosu sürekli düşürülüyor. Tarım bakanının umursuz açıklamaları daha da indirdi fiyatı. Fındık her sene Türkiye'ye 2,5 milyar dolar kazandıran bir ürün. Merhem olduğu sosyal yaralar daha büyük bir katkı. Karadeniz'in hiçbir ürün yetişmeyen dağları fındıkla hayat buluyor. Fındığın sadece toplatma maliyeti yarısını geçiyor. Diğer masrafları da eklediğiniz zaman çiftçi adeta cebinden harcama yapmak zorunda kalıyor. Bunlar kesinlikle abartı değil. Fındık bir sanayi ham maddesi. Geçen sene 15 TL yapan fındığı bu sene 7,5 TL'ye düşüren iradenin fındık borsasını elinde tutan Almanya merkezli olduğuna şüphe yok. Bu Türkiye'ye çekilen bir operasyondur. Silah verip vermeme meselesi gibi siyasi bir toslamadır.
Fındık sahipsiz. Bir festivali bile yok. Tanıtımı yok. Büyük tüccarlar göbeğinden yurt dışına bağlı... Tarım Odasında üyelerin çoğu tüccarlardan oluşuyor. Bu sene fındık üreticisi çok gergin. Bazıları bunun siyasi sonuçları olmasını planlanıyor.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches