fil topsy

piri fani
1875 yılında Forepaugh sirki tarafından Amerika Birleşik Devletlerine getirilmiş bir gösteri filidir. Topsy, binlerce insanı Amerika'nın neredeyse her yerinde yaptığı mükemmel şovlar ile eğlendirmiş, sirke ciddi bir anlamda para kazandırmıştır…

Fakat bakıcıları ile arası pek iyi olmayan Topsy üç tonluk bünyesi ile 1900 yılından sonra 3 yıl tam 3 bakıcının hayatına mal oldu. Sirk hayvanı olmasına rağmen iyi şekilde bakılmayan Topsy'nin son kurbanı ise yanan sigarayı ona yedirmeye çalışan sarhoş bakıcısı oldu. Bakıldığı zaman hayvana yapılan eziyet ve zulme karşı filin tepkisi çok normal. Sonuçta bu hayvan isteyerek ve ya durduk yere bir insanı öldürmedi.

Forepaugh sirki Topsy'i Coney Adası'nda bulunan bir hayvanat bahçesine sevk etti ve fil mahkemeye verildi. Mahkemeye verilen file ölüm cezası verildi.

Edison bu fırsatı kaçırmaz, filin elektrik verilerek öldürülmesini teklif eder. Zavallı fil, 4 Ocak 1903 tarihinde, thomas Edison'un gözetiminde alternatif akımın tehlikelerini halka göstermek adına vücuduna bir AC kaynağından 6000 volt elektrik verilerek 1500 kişi önünde öldürülür. Edison, filin infazını baştan sona filme alır, ve sonrasında da sürdürdüğü AC anti-propoganda kampanyasında kullanmaya devam eder.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches