afrika coğrafyasının göz problemi

cayisallama
Bi ara ingilizce kursuna devam ediyordum. Kursta sadece türkler yoktu türklerin dışında çeşitli ülkelerden de insanlar vardı.

Derslerde okuma paragrafları ve çevirileri oluyordu. İçlerinden samimi olduğum çat kökenli ahmad adında bir arkadaşım vardı. Burada yüksek lisans yapıp ülkesine dönmek üzere eğitim alıyordu.

Paragraf okumalarında sıra kendisine geldiğinde epeyce bi zorlanaıyor hatta 4-5 paragraftan sonra gözünden yaşlar geliyordu. Bu durumdan hem ızdırap duyuyor hemde utanıyordu. Acı çektiği çok açıktı.

Bi ders dışında konuya bodoslama daldım. Neden okumuyorsun ve gözünden yaş geliyor diye. Gözlerim bozuk cevabını aldım. Hastaneye gittin mi diye sordum? Evet fransada gittim ancak çok pahalı olduğu için tedavi olamadım dedi.

Hafta için bi gün devlet hastanesine gidelim bi bakalım dedim tamam dedi. Ancak çok param yok bu işi nasıl yapacağız bilemiyorum tarzında birşeyler dedi.
O gün geldi gittik devlet hastanesine.
Öğrenci olduğu için devlet hastanesi ücret almadı. Randevuyu aldım yanında çevirmen olarak gittim hastaneye. Çat pat çeviriyorum.

doktor baktı ve ciddi bir problem olduğunu söyledi. Bebek iken düzgün bir bebeklik geçiremeyen, ateşli hastalık vb durumlar, hava sıcaklığı, sağlıksız koşullardan dolayı göz ciddi ölçüde yıpranmış. SAnırım kornea da zayıflama mı dedi yada buna benzer birşeyler söyledi. göz hassas bir mevzu.

Gelen tüm afrikalı kişilerde benzer sorunlar olduğunu ve çözüm için çok geç kalındığını söyledi. Biz açlık,suzusluk vb gibi konuları düşünüyoruz ilk o coğrafya için ancak çok daha ciddi problemleri var bu insanların sağlık gibi.

gözlük kullanma olayına da o kadar uzaklar ki ve bir çoğunun göz derecesi ileri olmasına rağmen kullanamıyor.

düşünün biz plazmaya geçtik onlar hala tüplü televizyon iler gibi hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar.

geçenlerde instagramda bir arkadaşın yavuz atalay'ın bu konu ile ilgili çabasını gördüm hayran kaldım. var oluş sebebim fatura ödemek olmamalı diye düşünüyordum bu tarz adamları görünce sadece fatura ödeyen insanlar olduğumuz fikrinde sabit kaldım.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches