genç girişimcilerimizin başarısız olma sebepleri

cayisallama
bir ton sebep sayılabilir. sırayla sayıp sayıp açıklayalım. ileri ki süreçte edindiğimiz deneyimleri de bu entry altına ekleyebiliriz belki.

Bu sayacaklarımı bir fikri olup girişim isteği olan insanlar için düşünüyorum.

Not: genç girişim falan derken kafe açmak gibi salak saçma şeyler düşünmeyin lütfen. onlar girişim falan değildir, saygı duyulucak bir başarı göstergesi hiç değildir.


1-Plansızlık
olayın başını çeken şey tam olarak plansızlıktır. Genç girişimcilerin çoğunun bi baltaya sap olamamasının ana nedeni plan, program kısmının eksik olmasıdır. Bu plan programdan kastım sadece kafada olan da değildir. Güzel bir çizim ile anlatılabilecek şekle kadar evrilmesidir.

2-Öngörüsüzlük
hiç kimse anne karnında bazı şeyleri öğrenmiyor. dolayısı ile her konuda tecrübe sahibi olmanıza gerek yok. Ancak öngörü sahibi olmak durumundasınız, durumundayız, durumundayım. Bahsettiğim öngörü uzun vade için çok geçerli olmasa da kısa ve orta vadeyi kapsıyor.

3-takım çalışması veya ekip olmayışı

tek el ile ses çıkaramazsınız. çıkaracağınızı düşünün işte o parmak şıklatma olayını da iki parmak ile yapıyorsunuz.

ekip çok önemli bir faktör. Ekibi olmayan (bkz: #müteşebbis) baştan kaybetmeye mahkumdur. İş planı ile eşdeğer sayılır ekip olayı.

Ekibi olan müteşebbislerin ise bu ekiplerini kollektif bir şekilde yönetip yönlendirememe problemi genç girişimcileri başarısız kılan diğer etmenlerden.

a-müteşebbis bencilliği

ekip içerisinde emek veren insanlar arasında adaleti gözetmeyen ve her şeyi kendi çıkarları doğrultusunda kullanan müteşebbis başarısız olmaya mahkumdur. Önemli olan ekiptir. Ekip içerisinde bulunan herkes aynı şekilde emek sarfetmemiş olsa bile müteşebbis kendini herşeyin mutlak sahibi olarak görmemesi gerekir. Görürse başarısızlık ani gelir ve örneği çoktur.

b- ekip görev tanımı

görev tanımı belli olmayan insanların ne iş yapacakları belli olmaz. işi kendi planlayan ekip çalışanı olmaz. işi ekip planlar ekip içindeki kişi uygular.

c- yeterince zaman ayıramamak

bir fikriniz var ise bu fikrinize zaman ayırmanız gerekir. Fikrinizin olgunlaşması için emek verip filizlenmesini beklemeniz gerekir. Mikrop üretmiyorsanız hemen yayılmasını bekleyemezsiniz. Zaman ve azimin sürekli olması gerekir.

d- işi basite alan insanlar ile çalışmak

insan kendisi bir şeye inanmazsa başka hiç kimseyi inandıramaz. bu tarz insanlar gidip işçi, memur olup yaşayıp gitsinler. Almayın aranıza.

4- fizibilite çalışmasının yapılamaması

bu konu yukarıdakilerden az bağımsız sayılabilecek bir konu. fikriniz ile ilgili satın almanız gereken şeyler ortaya çıkacaktır. Bu satın alınacak şeylerin pazar araştırması o kadar detaylı ve titiz bir şekilde yapılmalı ki öncelikle azim olarak zarar sonra maddi olarak zarar etmeyesiniz. 10 liraya alınacak şeyi 100 liraya bir dolandırıcıdan aldığınızda ve sonra bunu öğrendiğinizde paradan çok azminizin kaybolduğunu göreceksiniz. başarısızlık peşi sıra gelecektir.

5-sermaye

ilk madde ile beraber yürür. paranız yoksa fikrinizi hayata geçirmek hiç kolay olmayacaktır. Bazı şeyleri yapmak için sürekli beklemek zorunda kalırsınız bu da sizi, isteğinizi kıracaktır. Sermayeden çok sermayeyi etkin kullanabilmek önemlidir.

6- ihtiyaçlara ulaşma

ülkemizde artık çok zor olmayan şey. ancak kısa bir zamana kadar çoğu alanda gerekli bilimsel bilgiye ulaşmak ciddi sorundu. Ulaşmak yetmez düzgün kullanabilmek gerek.

7-pazarın doymuş olması

fikriniz çok orjinal olabilir ancak o fikiri hayata geçirmek istediğiniz alan doymuşsa yapacak pek bir şeyiniz yok.

a- kartel

hemen her sektörde vardır. önce gelen suyun başını tutar elbet. Bu sizin fikrinizi engellemese de yıpratacaktır.

b- oligapol piyasa

kartel kadar sert olmasa da aralarında anlaştıkları sürece içeriye girmeniz, tutunmanız oldukça güçtür.

8- rekabet

yaptığınız girişim internet ile alakalı ise rakibiniz benzer bir site değil, google, facebook gibi dev firmalardır.

Türkiye'de seri katil olmaması girişim olayına da bir örnek teşkil eder.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches