albastı

piri fani
Türk mitolojisindeki en tanınmış karakterlerden birisidir. Şer yapılı bir yaratıktır ve özellikle yeni doğum yapmış kadınlara musallat olması ile bilinir. Kötü ruhlar topluğundandır. Şamanizm kökenli bir yaratıkır. Kimi edebi metinlerde çirkin, saçları dağınık, avurtları çökmüş, güçlü kuvvetli ve uzun boylu olarak tasvir edilir. Bazı mitolojik metinlerde ise, çok güzel olduğu anlatılır.

Baş al bastı, iri gözlere sahip, baştan aşağı demir giyimli ve erkektir. Türk dünyasında çeşitli bölgelere göre albastı bazen güzel bir kadın bazen çirkin bir kocakarıdır.

Albastı'nın keçi, tilki, kedi, köpek, buzağı, örümcek, kuş, kefenli ölü gibi çeşitli kılıklarda görülebildiğine de inanılır.

Hemen hemen bütün türk dünyasında görülen olağanüstü varlıklardan olan Albastı'ya karşı korunma yöntemi hala devam eder. Loğusa kadının 40 gün evden çıkmaması, başına kırmızı kurdele takılması, evde yalnız bırakılmaması ve çeşitli adetler halinde günümüzde de yaşamaktadır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches