yavuz sultan selim

Sugge
ilk türk- islam halifesidir. Ayrıca çamur etmeden önce araştırılması gereken zattır. şöyle bir diyaloğu mevcuttur:
Yavuz Sultan Selim bir ara Mekke’ye uğrar. Cuma günüdür. Hutbeyi dinlerken hoca şöyle der:
“Mekke ve Medine hâkimi aramıza katılmıştır.”
O günkü tâbirle “Hâkimü’l-Haremeyn”, yani “Mekke ve Medine’nin hâkimi”. Yavuz buna itiraz eder:
“Ben Mekke ve Medine’nin hâkimi değil, hàdimiyim [hizmetçisiyim]. Lütfen o ifadeyi düzeltin; ‘Hàdimü’l-Haremeyn’ deyin.”
Hâlen Suud’un çevrelerinde krallara “Hàdimü’l-Haremeyn” derler.

Allah ondan razı olsun..

edit: katliam ile ilgili olarak şunları söyleyeyim: en çok bilineni aleviler hakkında olanıdır ve tek kaynak idris-i bitlisi'nin eserinde geçen 40 bin alevinin katledilmesi olayıdır. buna neredeyse bütün tarihçiler güler çünkü bu sayı şehir tarihçilerinin araştırmalarının sonucuna göre 4-5 vilayet( il) anlamına gelmektedir ve bunun tahrir defterlerine yansımamasına imkan yoktur. yani bu bilgi kesinlikle yanlıştır. eğer önemli olan sayı değil, bir insan bile değerlidir diyorsak ki öyle olmalı zaten.. o zaman bunu belgelemek gerek. safevi kaynaklarında bile yavuz'un katliam yaptığı yazmıyor iken neden olmayan şeyler üstüne iftiralar atılır bilmem. ha kesinlikle yapılmamıştır diyemem ama kesinlikle yapılmıştır da diyemem. iftira atmamak için sükut önemli olan güzel bir meziyettir. ayrıca safevi kaynakları kendilerinin sünnilere katliam yaptıklarını da açık açık yazarlar.. yani kendi yaptıkları katliamı yazanlar başkasının yaptıklarını yazmaları gerekir diye düşünüyorum.. saygılar efendim..
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches