bahçeli hayatında böyle kalabalığa seslenmemiştir

kultabisi
yıllardır doğruluğundan şüphe duymadığım bir iddiam var.
liderler, bulundukları makamda uzun süre kaldıkları zaman, bir nevi mesleki deformasyona uğruyorlar. bir diğer adıyla mesleki körlük de diyebiliriz. söylemek istediğim şey şu:
misal bir okul düşünün. okul müdürünün, müdür yardımcılarının, öğretmenlerin vs. çok uzun süredir aynı kurumda çalıştıklarını farzedin. bir süre sonra, kurumdaki anomaliler, o kurumda çok uzun süre çalışanlar tarafından farkedilmemeye başlanıyor. diyelim ki, bahçede iki metre derinliğinde bir çukur var. gide gele, o çukur, personelin gözünde normalleşiyor, bir nevi görünmez olmaya başlıyor. kuruma yabancı olan biri oraya geldiğinde, oranın personelinin adeta görmemeye başladığı çukuru hemen farkediyor. 'yaa bu çukurun burada işi ne? allah muhafaza, çocuklar düşebilir.' deyince, oradakiler, 'aaa sahiden yaa. bize normal geliyordu ama dediğin doğru.' deyiveriyorlar. yani bir nevi jeton düşüyor.
işte liderler de, uzun süre liderlik yapınca bir nevi mesleki deformasyona uğramaya başlıyorlar. ülkenin gerçeklerinden, sorunlarından yavaş yavaş uzaklaşmaya başlıyorlar. zaten bu yüzden de, liderler hep geniş bir danışman kadrosuyla çalışyorlar. kendilerinin göremediği şeyleri danışmanlarının göstermesi için. farklı bir bakış açısı sunabilmeleri için. bilmedikleri bir şeyi öğretmeleri için vs.
peki bu sistem bizde nasıl işliyor? aslında liderler kendilerine danışman değil dalkavuk tutuyorlar. ''büyüksün ağam. sen bilirsin paşam. haklısınız haşmetlüm...' den öte bir bakış açısı sunmuyorlar. zira bu davranış şekli, bir bakıma danışmanın koltuğunu da garantiye alıyor. ve ne yazık ki, hangi insan olursa olsun, bu denli sistematik pohpohlamaya kayıtsız kalamıyor.
hani bir hikaye vardır. hz. ömer'in yanında bir adam varmış. adam günde bir kez yanına gelir, 'unutma ömer, ölüm de var.' der gidermiş. hz. ömer'e sebebini sormuşlar. makamın, saltanatın sarhoş edici etkisinde kalmamak için, öbür dünyayı unutmamak için, o adamı ben görevlendirdim.' demiş.
cumhurbaşkanının etrafına bakın. danışmanlarını şöyle bir gözünüzün önüne getirin. yiğit bulut gibiler, hidayet türkoğlu gibiler, 'unutma ömer' diyebilecek kalibreye sahipler mi sizce?
'iki silahım, yüzlerce mermim var. benim canımı almadan, cumhurbaşkanımıza dokunamazsınız.' deyip, darbe girişiminden sonra günlerce sesi soluğu çıkmayan yiğit bulut gibiler, sizce dalkavuk karakterine mi daha uygun, danışman karakterine mi?..
siz cumhurbaşkanının oturup saatler boyunca tv seyredebileceğini düşünüyor musunuz? sokaklar malum. cumhurbaşkanının etrafında bilmem kaçbin kişilik koruma ordusu. halktan ancak, ''sana kurban olam reis.'' diyebilecekler yanına yaklaşabilir. ya da ne bileyim, ''cumhurbaşkanım üç aylık maaşımı kestiler.'' diye kişisel derdini söyleyecek bir gariban. daha fazlasına müsaade edilmez. peki bu şartlarda, ülkedeki tüm sorunlardan hakkıyla nasıl haberdar olabilir? tabii ki danışman kadrosu sayesinde. bu şaklabanlar mı, cumhurbaşkanının karşısına çıkıp, 'sayın cumhurbaşkanım, durum kötü. yanlış yaptınız. o kadını binlerce insana yuhalatmayacaktınız.' diyecek. bu karaktersizler mi, 'efendim, adamın oğlu ölmüş. isyan etmesi normaldi. siz ona israil dölü diyerek tokat atmakla hem yanlış yaptınız, hem ayıp ettiniz.' diyecek?..
ben cumhurbaşkanı olsam ne yapardım biliyor musunuz? bana muhalif kesimleri bir araya toplar, onlardan birer danışman isterdim. misal, bir tane chpli danışman, bir tane mhpli danışman, bir tane hdpli danışman... ne bileyim birer tane pkk sempatizanı, işçi partili, liberal demokrat vs... bana muhalif kim varsa, onların zeki ve dürüst olanlarından birer tane danışman alırdım. onlar da zamanla bozulmasın, çıkar ilişkisine girmesin diye, maaş falan da vermezdim. 'bu işi bedavaya yapıyorsan yap' derdim.
inanın maaş vererek çalıştırılan bu kişiliksizlerden çok daha faydalı olurlardı.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches