tasavvuf

elfirâşetüzzerka
kelimelerin kökenlerini irdelemeyi pek bi seven yazar olarak şunu belirteyim, bu kelimenin kökeninin nereden geldiği konusunda bir kaç görüş olmasına rağmen tam bir netlik yoktur. (u:çünkü çok mübArek bi kelime. bu konuda ciddiyim)
saflaşmak anlamında sÂfa/savvefa kelimesinden, yün elbise giyinmiş anlamında sûf kökünden,Peygamberin evinin yanında ikamet eden ve peygamber tarafından yetiştirilen ve oldukça fakir olan Ashab-ı Suffe gibi yaşama anlamında suffe kökünden türemiş olabilir. kelime kökü nereden gelirse gelsin, tasavvuf ehli, şu insanlardır dediğim durum.
''Doğrusu, ümmetim arasında öyle insanlar vardır ki, Allah'ın rahmetinin genişliğinden açıkça neşe duyar ve O'nun gazabı korkusuyla gizlice ağlar. Yeryüzünde yaşarlar ama kalpleri cennettedir. Kendileri dünyadadır ama kafaları öte dünyaya takılmıştır. Sükunet içinde yaşar, Allah'ın kayrası yoluyla O'na yaklaşırlar.(cami'ul beyan)

özetle: 'Tasavvuf, Rabbi sevmek ve onun yarattığı herşeye karşı yumuşak davranmaktır. böceklere bile...
abuzeroklava
Tasavvuf, insanın sezgi yoluyla, ibadet yoluyla kendinden geçerek Tanrı’ya erişmesinin ve onla bütünleşmesinin yollarını gösteren bir öğretidir. Tasavvufa göre insan Tanrı’ya akıl yoluyla değil, gönül yoluyla ulaşır. Bu yüzden tasavvuf insanın dinsel anlamda nasıl yaşamasını işaret eden bir yaşam felsefesidir.
 kutadgu bilig
tasavvuf anlayışının özü ; benliğin yok edilmesidir. insanın benliğini yok ederek, gönlünü ve düşüncelerini evrenin sonsuzluğuna ayna yapabilen ve bu aynada kendisini ve evrenin gerçeklerini bütün inceliği, genişliği ve derinliği ile görebilen ve gösterebilen bir sistemdir.

\"oluşturan- oluşan-oluşum\" olgularının, \"Allah-insan-evren\" üçlüsü ile çakışması, bağdaşmasıdır...
spazmoldum
şeriat kabuktur tarikat ise içerideki meyvedir ..

şeriat namaz kıl der, şeklini belirler, tasavvuf namazın nasıl bir kalple ve huşu ile kılınacağını anlatır ..

tasavvuf güzel ahlaktır .. ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim buyurur efendimiz sav; namazı tamamlamak, orucu tamamlamak vs için değil .. demek ki ahlak bilimi de denilebilir tasavvuf için ..

(bkz: mutasavvıf)
(bkz: derviş)
(bkz: mürid)
(bkz: mürşid)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches