osmanlı döneminde aşçılık

cayisallama
Eski zamanların restoranlarının nasıl olduğu, ne tarzda döşendiği, hizmet adabı gibi teferruatları o devre ait kitap ve gravürlerden az da olsa öğrenmek mümkün.



Eski aşçı dükkanlarında keyif ve insafa kalmış porsiyon usulü yerine uzunluk, ağırlık, sayı ve lokma hesabı ile yemek verildiğini muhtelif devirlere ait narh defterlerinden öğrenebiliyoruz. bu gün bize tuhaf gelir ama, mesela Sultan İbrahim zamanında 1640 (Hicri 1050) yılında tanzim edilmiş narh defterine göre, o devirde şiş kebabı arşın üzerinden; yahni, kuşbaşı kebap, pilav tartı ile, lahana dolması ise sayı ile satılmaktadır. İşte, defterin aşçılara ait olan kısmından bir bölüm:

Koyun Yahnisi: Okkası, 18 akçe

Sığır Yahnisi: Okkası, 9 akçe

Halis koyun etinden kafte:On dirhemi, 1 akçe.

Lahna sarması: 20 tanesi, 1 akçe

Ciğer kebabı: 40 büyük lokması, 1 akçe.

Pirinç pilavı: 100 dirhemi, 1 akçe.

Şiş kebabı, yarım zira'lık: bir şiş dolusu, 1 akçe.

(1 zira': Kolun dirsek ile parmak ucu arasındaki mesafe)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches