burçin mutlu pakdil

ccc
yeni bir galaksi keşfetmiş bilim insanı. Ne güzel gülmüş. Bunların (Hem güler yüzlülerin hem de atıp tutmaktan daha fazlasını yapanların) sayısının artmasını diliyoruz.


Beşiktaş Anadolu Lisesinde başarıyla mezun olduktan sonra, Ankara Bilkent Üniversitesi Fizik bölümünde okumaya hak kazanmıştır. Başarılı bir üniversite eğitiminden sonra Arkansas Üniversitesi, Minesota Üniversitesi, Teksas Tech Üniversitelerinde doktora ve akademik çalışmalarını yürütmektedir.

Dünyadan yaklaşık 359 milyon ışık yılı uzaklıkta gökbilimcilerin sık gözlemleyemediği ve günümüzde eşine pek rastlanmamış çift halkalı bir galaksi özelliği Burçin Mutlu Pakdil Tarafından keşfedildi. Bu araştırma, nadiren gözlenen Hoag tipi galaksilerin bir sınıfına ait iki dairesel halkayla çevrelenmiş halde eliptik bir çekirdeğin incelenmesinden oluşuyor. Bu çalışmayı da önemli ve farklı kılan, yıllar sonra ilk defa Hoag tipi galaksi keşfinin yanı sıra, bu kadar iyi bir eliptik çekirdek gözlenmesidir.

Burcin Mutlu-Pakdil ve arkadaşları Şili dağlarında geniş çaplı bir teleskop kullanarak sadece Güney Yarımküre’de kolayca gözlemlenen galaksinin çoklu dalga boyu gözlemini yaptılar ve bu görüntülerin farklı dalga boylarında olmasının farklı oluşum zamanlarına rastladığını keşfettiler. Kırmızı ve daha eski (5.5 milyar yıl) merkezi çekirdeği çevreleyen mavi ve genç (0.13 milyar yıl) dış halka bulan araştırmacılar, orta gövde çevresinde de bir halka bulunca şaşırdılar. Bu ikinci halkayı belgelemek istedikten sonra çalışmalarını bu yönde sürdüren ekip, yoğun uğraşlarından sonra ikinci bir halka keşfini yapmış oldular.

Galaksi halkaları, çarpışan gazların yıldızlarda oluşturduğu bölgelerdir. Mutlu-Pakdil, “Farklı renkteki iç ve dış halkalar, galaksinin iki farklı oluşum periyodu geçirdiğini göstermektedir. Alınan bu anlık görüntülerden yola çıkarak, bu olağan dışı galaksinin zaman içinde nasıl oluştuğunu anlamamız mümkün değil” diyor. Araştırmacılar diğer galaksilerin benzer görüntülerine bakarak, bu sıra dışı galaksilerin nasıl oluştuklarını ve geliştiklerini anlamaya çalışıyorlar.

Galaksi şekilleri, iç ya da dış çevresel etkileşimlerin ürünü olabilirken, yazarlar, dış halkanın, bu galaksinin bir zamanlar yakındaki, gaz bakımından zengin bir cüce galaksinin bir bölümünün bir parçası olmasının bir sonucu olabileceğini düşünüyor. Ayrıca, halka geçmişinin tam olarak anlaşılabilmesi için de yüksek çözünürlüklü kızılötesi verilerin toplanması gerektiğini belirtiyorlar.

Keşfedilen galaksinin ismi konusuna açıklık getirmek gerekirse; galaksi henüz resmi olarak isimlendirilmemekle birlikte, literatürde PGC 1000714 katalog numarası ile bilinmektedir. Burcin Mutlu-Pakdil, galaksiyi bilim dünyasına tanıtan makalenin başyazarıdır.
https://www.youtube.com/watch?v=F5ds04xtRdY

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches