galat-ı meşhur

cayisallama
türkçe karşılığı "ünlü olmuş yanlışlar" olan tamlama. günlük dilde bilmeyerek yanlış kullandığımız kelime ve kelime guruplarını ifade eder. halk arasında uzun yıllar kullanılmasından mütevellit doğruymuş gibi addedilerek asıl manaları önemsenmediklerinden alışılagelen anlamda oldukları düşünülür.
Rıhtım
galat-ı meşhur lugat-ı fasihten evladır diye bir söz var. Çok yapılan, yaygın yanlış kullanımlar düzgün anlamına tercih edilir.
yakbenivatankurtulsun
Örnek verecek olursak "ateş olsan cürmün kadar yer yakarsın" bu bir galat-ı meşhura'dır. "Cürm" kelimesinin "hata" gibi anlamları vardır. Olması gereken "cirm" kelimesidir, "hacim" anlamına olan. Dilden dile bu şekilde gelmiş ve aslının yerini almıştır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches