sessizlik kulesi

elfirâşetüzzerka
Orjinal adı dakhma
Zerdüştlük inancında hava ve toprak çok değerlidir. Bu nedenle toprağı ve havayı kirletmemek için ölülerini gömmezler ve yakmazlar. Bu yüzden, ölüleri inşa ettikleri sessizlik kulelelerine bırakırlar. yırtıcı kuşlar tarafından cesetler yenir. Güneş altında pişen ve kuşlar tarafından yenen ölülerden artan kalan kemikler 1 yıl sonra toplanıp bir çukura gömülür ve çürüyüp toğrağa karışır. (burada aklıma şu takılıyor, akbabalar onların etlerini yedikten sonra pisleyince yine toprak kirlenmiş olmuyor mu :))

Zerdüşt geleneğinde, insanlar ölünce vücutlarının içine iblis girdiği düşünülüyor. Şeytandan Kurtulmanın tek yolu ise vücudu arındırmak için bedenlerin kuşlara yedirilmesiymiş. Ayrıca akbabaların midesindeki salgıların mikropları yok ettiğini düşünüyorlar. (Bu da bilimsel açıklamaları sanırsam) Böylece o sıcakta ölülerin çevreye hastalık yayması engellenmiş oluyormuş. Koku oluşturduğu için şehrin dışında kurulan kulelerin, Artan kentleşme nedeniyle ve 1979 devriminden sonra kullanımı yasaklanmış. Toprağı kirletmemek için çözümleri, betondan yapılmış mezarlara gömülmek olmuş.

Sessizlik kulelerinin içinde iç içe 3 halka bulunmakta. En dıştaki halkaya erkek, orta halkaya kadın ve en içteki halkaya da çocuk ölüleri bırakılıyor.


Bana İlginç gelen bir başka yanı ise bırakılan ölülerin başında rahiplerin beklemesi. Yırtıcı kuşların, ölen kişinin ilk hangi gözünü yediğini gözlüyorlarmış. Sağ gözün önce yenilmesi ruhun iyi bir geleceğe kavuşması, sol gözün önce yenilmesi ise ruhun azap görmesi anlamına geliyormuş. (onlarda da amel defterinin sağdan ve soldan verilmesi bu oluyor demek ki :))
Dinler tarihi ders notları :)


neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches