Yapılmasını istediğim şey 1950 lerden sonra yanlış bilmiyorsam 1970lerden itibaren ise sonuncusu kaldırılan deniz hamamlarının tekrardan ülkemize kazandırılması.
Nedir bu deniz hamamları?
şöyle bir eski görseli var buyurun;
kısaca bilgi vermem gerekirse, yukarıdaki resim üzerinden gidelim üsküdar salacak sanırım o bölge, denizin içerisine kadar giden bir iskele. Göz hizasından kaybolduktan sonra ise iki olimpik yüzme havuzu büyüklüğünde alt tarafında tahta kazılar ile tutturulmuş etrafı kimisinde tahta çakılı kimisinde bez, file vb. şeyler ile örtülmüş kadınlara veya erkeklere mahsus deniz dalgasını kesici ve mahremiyet gözetici, boğulmayı önleyici bir hamam.
şöyle detaylı bilgi alınacak yerler var;
bir haber;
https://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/istanbulda-eskiden-deniz-hamamlari-varmis-h17513.html
süleyman beyoğluna ait bir makale;
http://cdn.istanbul.edu.tr/statics/ataturkilkeleri.istanbul.edu.tr/wp-content/uploads/2013/03/ydta-05-beyoglu.pdf
okunabilecek başka bir kaynak;
https://core.ac.uk/download/pdf/38304531.pdf
yedi kıta dergisinin 96 sayısından ilker süleyman doğan'a ait bir yazı.
https://www.academia.edu/31041699/Bir_Edep_Medeniyetinin_Denizdeki_Aksi_Deniz_Hamamlar%C4%B1
burçak evren'e ait bir kitap;
Bu deniz hamamı olayının dünya üzerinde örneği de var ki ben görünce hayran kalmıştım;
(bkz: deniz hamamları)
isveçte white mimarlık ofisi bunu limana yapmış çok güzel olmuş be!
Az detaylandırmak gerekirse;
denizin ortasında tam olarak şöyle bir şey yapılsın istiyorum.
resmin daha büyük halleri;
http://i.hizliresim.com/dBgPy7.png
http://i.hizliresim.com/AzrLRz.png
amaç nedir?
1-İstanbulda yada diğer sahil kasabalarında, ilçelerinde yaşayan ancak denizin pisliğinden, beyaz tenli olup alerjisi olanından, muhafazakar olup tesettürlü mayo gibi şeylere katlanmayanından, denizden korkup denize girmeyenden, gittikleri bölgede ciddi ölçüde çevre kirliliğine sebep olan insanından , denize girmek için florya, kilyos, karaburun, kumburgaz gibi çoğu yere uzak yerlere gitmek istemeyen insanlara kadar herkesi deniz ile buluşturabilmek. Bütün bunların dışında bir tarihi kültürü canlandırabilmek.
2- kanal istanbul olsun veya olmasın, olursa tadından yenmez boğaz bir göl haline gelecek ki deniz hamamları içinde inci gibi kalacak. Görsellik ve turizm açısından muazzam etki yaratacağını düşlüyorum.
3-Yapılırsa çok büyük maliyetlere gerek kalmadan yapılacak ve geri dönüşü belediye bütçesine ciddi bir girdi sağlayacaktır.
4- Plajların ve ormanların kirliği azaltılır.
vs...
Nasıl yapılacak nerelere yapılacak?
Bu konuda mimarlar çok daha iyi hayal edip çok daha iyi sonuçlar ortaya çıkaracaklardır. Teknik bilgim çok yok ancak isveçte yapılan hamamlar gibi yapılabilir.
deniz altında max 2 mt derinliğinde ızgara ve etrafı tahta yada daha uygun bir malzeme ile kapatılabilir. Boğulma ve yaralanmaları engelleyici önlemler elzem. Ayrı duş, soyunma kabini, eşya kabini gibi detaylar işin teferruatı.
nerelere yapılacak konusu yine güzel bir fizibilite raporu istiyor. Eskiden tarabya,salacak, beşiktaş, bakırköy vb yerlerde mevcuttu. Bir örnek ve tepkiden sonra çalışmalar genişletilebilir.
Maddi kazanç ne olacak?
istanbul için düşünürsek; örneğin kdv dahil 5 tl olarak belirlenebilir kişi başı. Bir kişi deniz hamamında maximum 3 saat kalabilsin. Böyle bir durumda iki olimpik havuz büyüklüğünde bir deniz hamamında günlük 5000 kişinin yararlandığını düşünelim farazi olarak.
sezonun mayıs 15 te başlayıp eylül 15 te bittiğini varsayarsak, aradaki gün sayısı 120 gün.
5*5000=25.000 TL günlük hasılat. 120 günde bir deniz hamamında yarım milyona yakın gelir elde edilir minimum düzeyde.
hamamdan yararlanacak insanların kazançları ise gün içinde denize girip duş alıp çıkmak. Hayali bile güzel.
Manevi kazanç, siyasi kazanç?
Öncelikle siyasi olarak direk kişiyi ilgilendirdiğinden oy tercihine direkt etki eder. Genç kesim için oldukça keyifli bir etkinlik olur. Öğle araları değerlendirilebilir.