akpyi eleştirip ali babacanı sevmek

cayisallama
ya da ayrı koymak olarak adlandırılabilecek çelişki gibi görünüp ama olmayan durum. hatta buna mehmet şimşek'i de ekleyin.

ali babacan laik kesimde diyelim neden popüler?
ana sebep ali babacan'ın sosyal konularda çok da fazla konuşmaması.
burası niye önemli çünkü batı'da sağ sol anlayışı hem ekonomik (keynesyen vs monetarist ya da avusturyacı) hem de siyasal düzlemde (liberal vs muhafazakar) otururken türkiye'de sadece siyasal hatta kimliksel düzeye indirgenmiş durumda.

hal böyle olunca sadece ekonomiden konuşan birisi gayet makul sayılıyor. bunda ali babacan'ın "amerika görmüş" olmasının etkili olduğunu da düşünüyoruz. anglosakson dünyada sağcıların iyi kötü bir liberteryen damarı var.

yan sebep olarak da 17 aralık sürecinde mehmet şimşek ile adının hiç karışmaması. hatta rıza sarraf şikayetçiydi bu durumdan.

gelelim ekonomi meselesine
pragmatik açıdan bakarsak ali babacan'ın varlığı daha doğrusu temsil ettiği şey piyasalara güven veriyor.
şöyle düşünün 5 arkadaş bara gitti ve dönüşte arabaya bindiler. 4'ü zil zurna sarhoş, arabanın içine kusup sağa sola laf atıyorlar. ancak direksiyon koltuğunda ayık eleman duruyorsa bu da birşeydir. ama mevcut durumda sarhoş arkadaşlar direksiyonla oynuyorlar ve şöförü de arabadan atacaklar.

erdoğan londra new york merkezli faiz lobisi diye yiğit bulut'un goygoylarını saçmalarken babacan ve şimşek londra ve new york'ta yabancı yatırımcılara "ya bizimki öyle konuşur" diyordu. çünkü türkiye'nin her sene kısa vadeli açık pozisyonu+cari dengesi kadar para bulması lazım. bu parayı verecek olan da "faiz lobisi".

bizim jenerasyon ebeveynlerinden farklı olarak önce harca sonra tasarruf et modunda takılıyor. ailelerimiz 30 sene çalışıp para biriktirip ev alırken, biz önce evi krediyle alıp 30 sene borç ödüyoruz. hal böyle olunca babacan'ın varlığı bireysel bazda da fayda sağlıyor

daha teorik takılmak gerekirse..
2001 krizinden sonra kemal derviş 1 sene içerisinde tonla yapısal reform yaptı. bütçe yasası değişti, bankacılık reformu yapıldı, piyasaları düzenleyen ve denetleyen özerk kurumlar kuruldu vs vs

derviş'in "güçlü ekonomiye geçiş programı"na 2007-2008'e kadar büyük oranda uyuldu. o saate kadar akp'yi ekonomik olarak "iyi iş yapıyorlar ama şuralar daha iyi olabilirdi ve uzun vadeli yapacak işler de var" tadındaydı.

peki ondan sonra ne sıkıntı başladı?
1) derviş'in programı 2001'e tepkiydi ve enflasyon %95'lerden %30'a indi. ancak onun yerine çok da düzgün bir program koyulmadı. 2023'te 500 milyar dolar ihracat yapacağız demek politika değil, hedeftir. nasıl yapacağın politikadır.

2) ekonomiyi bir üst seviyeye çıkarmanın yolu sadece merkez bankası'ndan ya da ekonomi bakanlığı'ndan geçmiyor. eğitim sistemini merkez bankası mı modernize edecek. ya da hukuk sistemini ekonomi bakanlığı mı düzeltecek?

ya da daha popüler bir örnek vereyim. akp'nin ortadoğu açılımı ilk başlarda oldukça mantıklıydı. avrupa pazarından yaşanan ihracat kaybı ortadoğu'dan telafi edildi. ancak bugün ortadoğu'ya mal satayım desen ya gemiyle israil'e taşıyacaksın ya da tırlar iran üzerinden basra'ya inecek çünkü başka yol yok. ırak suriye lübnan karışık, mısır'la aran köt0, kuzey kıbrıs'ı dünya tanımıyor, güney kıbrıs afedersin rum yönetimi'ni sen tanımıyorsun.

3) derviş döneminde yapılan reformlarda da geriye dönüş oldu. merkez bankası'nın erdoğan korkusuyla para arzını yönettiği, spk'nın efkan ala'nın talimatıyla adam fişlediği, bankaların hortumlanmasını engelleyen yasaların gevşetildiği bir ülkedeyiz.

4) 2004'te 2005'te ertelenebilecek şeyler ertelenemez hale geldi. mesela türkiye'deki vergi sistemini basit, adil, gelir vergisine dayanan bir hale sokmak artık ertelenebilecek birşey değil. sen benzine abandıkça 10 numara yağcılar, kaçak benzinciler artıyor. ya da kadınların işgücüne katılımını artık dert edinmemiz lazım.

peki tüm bu muhabbetlerin sokaktaki vatandaşa etkisi ne?
gözle görülür etki olarak dövizin faizin oynaması da asıl olay başka.

basit bir örnek.
6 yıl önce türkiye'nin kişi başına düşen geliri 10350 dolarken, bugün 10800 dolar. ekonomimiz patinaj atıyor. ya da eskiden %6'lık büyümeye burun kıvırırken şimdi %3 büyüsek yarab şükür diyeceğiz. keza işsizlik 9-11 arasında dolaşıyor.

2002-2008 arasında büyüme ile cari denge daha alakasız giderken, şimdi büyüme mi cari denge mi diye trade-off yapmak zorunda kalıyoruz. dışardan metal, makina ve enerji ithal edip ufak katma değerle ihracat yapınca kalıyorsun çünkü. hatta son 2 yıldır hem büyüme güdük hem de cari denge hala abuk.

ıkinci nokta da akp'nin ekonomi politikası overrated. ülke içi karşılaştırma yapacaksak 12 yıllık ortalama büyümemiz 1923'ten 2002'ye kadar ortalama büyüme ile aynı seviyede şu an.
ya da 2003'ten bu yana brezilya'nın da ekonomisi hayvan gibi büyüdü. hatta kişi başına düşen gelirleri bizden daha düşükte şimdi daha yüksek. amerikan merkez bankası piyasaya para pompalarken eksikler yanlışlar çok belli olmuyordu. sallıyorum gelişmekte olan ülkeler 6 büyürken, biz 5 büyüyorduk. ancak ortam kötüleştikçe bu eksikler daha çok belli oluyor.

bunu da şöyle bir anekdotla anlatayım. sene 2006. boğaziçi üniversitesi işletme ve ekonomi kulübü ilk defa ekonomi zirvesi düzenliyor. konuşmacılardan biri de yiğit bulut. o zamanlar ben de yiğit bulut da ulusalcıyız:)

yiğit bulut şu örneği vermişti..10 şeritli bir yol düşünün. bu yolda türkiye var brezilya var şili var bütün gelişmekte olan ülkeler var. yol yokuş aşağıyken kimin motoru güçlü kimin motoru zayıf çok da belli olmaz. ama 5 sene sonra yol yokuş yukarı döndüğü zaman motoru güçlü olan tırmanır gider, motoru zayıf olanlar yolda kalır. nereden nereye değil mi?

bizim motor 2 yıldır sadece ses çıkartıyor. 1-2 seneye yağ yakmaya başlarız. motoru elimize ne zaman komple alırız bilmiyorum. belki japonya gibi 20 sene yağ yakarak gideriz.


159#44923028 12.08.2014 18:45 ~ 18:53madonnanin yagli zencisi 2
https://eksisozluk.com/akpyi-elestirip-ali-babacani-sevmek--4505072?focusto=54460578

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches