bebeklerde sarılık

hayrikirsan
yeni doğan % 60 bebeğin hayatının ilk ya da ilk iki haftasında sarılık görülür. aslında doğan her bebekte doğuştan sarılık vardır ama bu her zaman farkedilmez.

çoğu bebek için bu durum geçici olup hafif seyreder ve kendiliğinden geçer. ancak nadir durumlarda sarılık ciddi bir durumdur bu yüzden bebeği devamlı gözlemlemek
gerekmektedir.

bebekler neden sarılık olur

kandaki bilirubin denilen bir pigmentin artışından kaynaklanır.herkesin kanında bilirubin bulunur ve normalde karaciğer bilirubini kandan çeker ve bilirubin bağırsaklar vasıtasıyla dışarı atılır.

hamilelikte annenin karaciğeri bebeğin kanındaki bilirubini çeker ancak bebek doğduktan sonra kendi karaciğerinin işe başlaması biraz zaman alır. bebeklerin hayatlarının ikinci ya da üçüncü gününde ortaya çıkıp bir ya da iki hafta sürer( premature doğan bebeklerde iki ay kadar sürebilir) bebeğin yüzünde, boynunda ve vücudunda hatta bazen ayaklarında sarılaşma görülür.

anne sütünün az geldiği durumlarda sarılık görülür. böyle bir durumunuz varsa hastanenizin yeni doğan bölümüne danışarak emzirmeyle ilgili destek alabilirsiniz. anne sütüyle doyabilen bebeğin sarılığı bir süre sonra geçer. bazı durumlarda anne sütünün neden olduğu sarılık durumu ortaya çıkar ki bebeğin hayatın ilk haftalarında ortaya çıkıp bebek emdikçe ortadan kaybolur. bebeğiniz sütünüzü yeterince emiyor ve kilo alıyor olsa da bazen anne sütü bebeğin karaciğerinin bilirubin emilimini engeller ve bebekte sarılık görünür. bu durum bir kaç haftada geçebilmektedir.

bebeklerde sarılık zararlı mı?

bebeğin kanındaki bilirubin oranı çok yüksekse bebekte ciddi sorunlara yol açabilmektedir. bebeğin sinir sisteminde hasara ve çok nadir de olsa beyninde zeka geriliğine yol açabilmektedir.

bebeklerde sarılık nasıl geçer?

sarılık olmuş çoğu bebek herhangi bir tedavi görmeden düzelir. ancak bilirubin seviyesi yükselirse fatoterapi(ışık tedavisi) oldukça güvenli ve etkili bir tedavidir. bebek mavi ışık altında, çıplak ve gözleri kapatılmış bir şekilde yatırılıp belli bir süre yatar.
bir başka tedavi yöntemi ise fatoterapi battaniyesidir. bebeğin çıplak vücudu bu battaniyeyle sarılarak bilirubin seviyesi düşürülür.

tüm tedavilere rağmen bebeğin sarılığı düşmeyip yükseliyorsa, bebeğin kanı bilirubin oranı normal bir kanla değiştirilmek suretiyle bebeğin kanı değiştirilebilir.

bebeğinizin sarılığının yükselmemesi için onu bol bol beslemeli ve yeterli oranda dışkılayıp dışkılamadığını gözlemlemelisiniz.

kaynak: https://www.harikabebek.com/bebeklerde-sarilik/

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches