birleşmiş milletler

kultabisi
bu organizasyonda veto yetkisi olan beş ülke var: abd, ingiltere, rusya, çin, fransa.
bu şu demek oluyor. diğer tüm ülkeler, herhangi bir konuda ortak karar almış olsalar da, bu beş ülkeden biri, kararı veto ettiği takdirde uygulanabilirliği kalmıyor.
bu bilgiyi pekçok kişi biliyordur.
şimdi daha az bilinen bir bilgi verelim.
birleşmiş milletler genel sekreterliği. pozisyon olarak, organizasyonun en tepesindeki kişi oluyor bu.
kuruluşundan bu yana, bu görevi hangi ülkelerden insanların üstlendiğine bakalım:
kuruluşu esnasında, yani 1945-1946 yılları arasındaki 1 yıllık süreçte görev yapan ingiliz gladwyn jeb'i bir kenara koyacak olursak, diğer genel sekreterlerin ülkeleri şunlar:
norveç
isveç
burma
avusturya
peru
mısır
gana
güney kore

sizin de dikkatinizi çekmiştir muhakkak. dünya siyasetinde hiçbir etkisi olmayan ülkeler hepsi de. peki bu tesadüf mü? tabii ki değil.
aslında olan şey şu: beş ağır top, kendi kararlarını dikte ettirebilecekleri, ortak bir kukla sekreteri belirleyip, organizasyonun başına getiriyorlar. bu sayede hem her istediklerini yaptırmış oluyorlar, hem de dünya kamuoyunda sanki organizasyonun yönetiminde söz sahibi değillermiş havası oluşturuyorlar.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches