başkanlık sistemi

gewende
bazı kesimlerce manipüle edilerek allanıp pullanıp süslenerek iyi bir sistem diye yutturulmaya çalışılan ve uygulamada olan ülkelerdeki mevcut sistem ile türkiye de getirilmek istenilenin hiçbir alakası olmayan tekçi yönetim şeklinde oluşturulmak istenen ve getirilmek istenen sistem. iyi yada demokratikmiş gibi göstermeye çalışmak ise gerçekten trajikomik. ama yine de hemen bakalım nasıl yetkiler ve nasıl bir yönetim şeması olacak bunun için çok fazla yasa falan gibi tefferuata girmeden en yalın hali ile inceleyelim.

cumhurbaşkanının yetkileri ;

yasama :

- parti başkanı olabilecek (tarafsızlık ilkesi ihlali)
- milletvekili listelerini hazırlayabilecek
- meclisi feshedebilecek
- bütçeyi oluşturabilecek
- kararnameler ile kanun alanını daraltabilecek
- kanunları veto edebilecek

yargı:

- hsk nın başkanını atayacak
- hsk nın yarısını atayacak
- aym de 15 üyeden 12 sini atayacak
- uluslararası anlaşmaları akdedecek
- büyükelçileri atayacak

- milli güvenlik politikalarını belirleyebilecek
- tsk başkomutanlığını temsil edecek (şuanda sadece savaş halinde bu yetki verilir.)
- ohal ilanına kendisi karar verecek
- kamu kurum ve kuruluşları atayacak
- bölgesel idare yapılarını kurabilecek
- tüm üst düzey kamu yöneticilerini atayabilecek.
- atama kriterlerini belirleyecek

ve daha başka yetkiler. şimdi tüm bu yetkilere karşı kalkıp denetleme daha iyi diyeceklere de yukarıya tekrar bakın o konulan göstermelik birkaç denetleme yukarıdaki yetkiler ile bertaraf edilebilecek ki o denetlemlerde öyle güçlü denetleme falan da değil.
yani mevcut yetkiler ile istediğini yapacak gelecek olan başkan.

ha unutmadan gerçekten bazı şeylerde değişmiyor türkiye de mesela yok şunlar türkiye güçlenecek diye böyle istiyor yok şöyle olmasın diye bilerek bunu yapıyorlar geçelim artık bu palavraları okumuş insanlarız hepimiz. demogoji ve milliyetçilik hisler üzerine oluşturulan bu komplo teorilerini ve herşeyi buna dayandırmayı bırakalım. biraz sorgulama biraz eleştiri biraz şüphe sahibi olmaya çalışalım aldığımız diploma kağıt parçası olarak kalmasın düşünelim. ve gerçekten artık bu ilkokul seviyesi komplo teorilerle propaganda olmuyor yakışmıyor geçelim artık bunları.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches