filmin kurgu basamağında yer alıp, sahnelerin başlamasında (fade in - açılma) ve kapanmasında (fade out - silinme/kapanma) görev alan efektler. ses için de aynı şekilde kullanılır.
kurgu programı içerisindeki uygulamaya değindiğimizde, 10 saniyelik bir parça (ripple) var diyelim. çeşitli şekiller de uygulamak mümkün. ama en temel 2 tanesi en bilindik olanlarıdır.
1-opacity[şeffaflık]: ripple üzerinde yer alan ya da effect controls menüsünden ayarlayabileceğimiz bir panoya sahip. görüntünün tam olarak görünmesi durumunda ve varsayılan ayar olarak, [Opacity: %100] olarak belirlenmiştir. Yani, %100'de ışık tam ve %0'da hiç yoktur. Tabi bunu bir sekans üzerinde video geçişi ya da efekti olarak kullanabilmek için, (bkz: key frame) ile opacity çizgisi üzerinden ya da effect controls menüsünden değer vererek[1], zaman çizgisi üzerinde işleyerek[2] tamamlamamız ile mümkün olacaktır. 10 saniyelik görüntümüzün, 0. saniyesine, %0'lık opacity miktarını içeren key frame'i ekleriz ve 3 saniye ileri de başlamasını istiyorsak 25 frameli sisteme göre çalışıyorsak, timeline üzerine çift tıklayıp [75] yazarak 3 saniye ileriye zaman çizgimizi taşımış oluruz ve buraya da %100'lük opacity key frame'ini ekleyerek fade in efektini tamamlamış oluruz. Aynı sistemin zaman çizgisi ve değer bakımından simetriğini yaparsak, o zamanda; fade out yapmış oluruz.
2-cross dissolve: video transitions bölümünde yer alan efekti videonun üstüne, başına sürükleyip bırakarak fade in ve videonun son kısmı üzerine sürükleyip bırakarak fade out'u tamamlamış oluruz.
Opacity ile daha fazla hareket imkanı mevcuttur, bu nedenle tercih sebebidir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?