film dili

imschrolled
günlük kullandığımız dilin ötesine geçen ve daha farklı işlevleri olan görsel, kurgu, kamera hareketi, senaryo, ses efekti, ışık, sahneleme ile inşa edilen bir teknik. yani dilini bilmediğiniz bir filmi anlayabilirsiniz. hatta sizin ana dilinizde olan bir filmi anlamını ya da filmin nasıl bir mesaj verdiğini anlayamayabilirsiniz. işte bu film dilidir.

yani çoğu filmde mesela, dialog olmasa da olur. dialogsuz da hikaye tam olarak verilebilir. hatta bu olmadan bir yabancılaşma sağlanır ve filmi/sanat eserini farklılaştırır. ya da tam tersi şekilsel özellikler sınırlıdır, mekan, oyuncu sayısı, sahne farklılaşması ve sadece dialog üzerine kuruludur. 3. dünya sinemasında olduğu gibi olmayan sinema aracının eksikliği gösterilerek imperfect sinema yapılmış mesela, imgeler ile estetik bütünlük sağlanmış.

film dili ya da başka bir sanat eserine özgü dil çok başka türlerde olabilir, hiç tahmin edemediğimiz. ama genel olarak şiirsel mantığa benzetmek mümkündür. Şair öyle iki cümleyi bir araya getirir ki, hiç beklenmedik bir duyguyu aktarır. Filmde de bu, görüntü ve ses temelinde diğer anlatım öğeleri ile sağlanır. Kurgu mesela. farklı resimlerin sıralanması. Bir ağaç görürsünüz sıradan düz ama yakın planda üzerine bir kuş kazınmıştır, bir isim ya da bir haç gibi. Ya da ağacın arkasında yerde kanlı bir kolye vardır. Ne kadar farklılaşıyor anlam.

Ya da müzik ve görüntüler arasında uyum, ironi ve hatta çatışma sağlanabilir. Son derece huzurlu bir müzik, duygusal bir müzik varken yıkık bir şehir genel planı, sokakta yatan bir çocuk, madde kullanan biri vs. gösterilebilir. İşte bu tarz araçlarla inşa edilen ve sonsuz türü, tanımı, değişkeni olan şey film dilidir. Filmi anlaşılır/anlaşılmaz kılan, tabi yönetmenin kararları doğrultusunda, kimi yönetmen anlaşılmak istemeyebilir. Ya da farklı yönlere çekmek isteyebilir algıyı.

Kimisi de samimiyet üzerine kurabilir. Hiçbir görüntüyü ve görsel birimi göstermekten kaçınmaz. Tüm çarpıcılığı ile sunar. Yani mesela, orduyu uzaktan diziler halinde de görürsünüz, askerin kaşının detayına kadar da. Ya da botundaki bir yırtığa kadar. Sonsuz bir kombinasyon söz konusu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches