«Bir gece, kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye (Muhammed) kulunu Mescid-i Harâm'dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ'ya götüren Allah noksan sıfatlardan münezzehtir; O, gerçekten işitendir, görendir.» (İsrâ Sûresi, Ayet 1)
(gbkz:İsrâ ve Mirac Kelimelerinin Mânâları)
İsrâ; gece yürümek, yola gitmek, gece yolculuğu etmek, ettirilmek demektir. Mirac da; yükseğe çıkış aracı demektir.
(gbkz:İsrâ ve Mirac Hadisesinin Tarihi)
İsrâ ve Mirac hadisesi nübüvvetin onikinci yılında, Peygamberimiz (a.s.)ın Medine'ye hicretinden onsekiz ay veya onaltı ay veya ondört ay, ya da bir yıl önce vuku bulmuştur. Bunun; Hicretten sekiz ay önce, Recep ayında , Recep ayının yirmiyedinci gecesinde vuku bulduğu da rivayet edilir. Daha başka rivayetler de vardır.
(gbkz:İsrâ ve Miracın Ruhen mi, Bedenen mi Vuku Bulduğu Meselesi)
İsrâ ve Miracın, her ne kadar ruhen vuku bulduğu da rivayet edilmekte ise de; selef ve halefi hadis ve kelam âlimleri topluluğunun mezhebine göre, Peygamberimiz (a.s.) geceleyin Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksaya uykuda ve ruhen değil uyanık iken, bedeni ve ruhu ile birlikte, Burak üzerinde isra buyrulmuş, gece yolculuğu ettirilmiş; getirilen Miraç ile de, oradan ruhen değil-yine bedeni ve ruhu ile birlikte, uyanık iken, göklere uruc ettirilmiş, çıkarılmıştır.
Hak ve gerçek olan budur.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?