--- (gbkz: spoiler) ---
Pazartesi Gününde Meydana Gelen Olaylar ;
1- Hatemü'l Enbiya : Alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed (sav) Fil yılının Rebi'ül-evvel ayının 12. gününe rastlayan Pazartesi sabahı, henüz tanyeri ağardığı zaman alem başka bir alem oldu.
2- İlk Vahiy : Miladın 610 yılının Ramazan ayında Hira Mağarasında bir Pazartesi günü Cebrail tarafından ilk vahiy geldi.
3- Medine'ye Hicret: Peygamberimiz Kuba'ya erişince 13 yıllık ıztırap arkada kalmış oldu. Buraya Rebi'ül-evvel ayının başlarında 622 miladi yılının 20 Eylülünde, bir Pazartesi günü ulaştı.
4- Refik-i A'laya : 8 Hazirana rastlayan Rebi'ül-evvel ayının Pazartesi günü, sıcak bir gün, Medine seması saf ve berrak,gök yüzü saftı; Elini kaldırdı. Parmağıyla semaya işaret etti. \"Refik-i a'laya, Yüce dosta\" dedi. Ve eli yanına düştü. Artık ne bir ses, ne bir nefes..
İbn-i Abbas \" Doğumu Pazartesi günüdür, ilk peygamberlik Pazartesi geldi, hicret Pazartesidir, ruhu da Pazartesi kabzolunmuştur.\"
Pazartesi günü ile ilgili Hadis-i Şerifler;
1- Ebû Hüreyre şöyle dedi:
Bir gün Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem elimi tutarak şöyle buyurdu:
“Allah, toprağı cumartesi günü yarattı. Oradaki dağları pazar günü, ağaçları pazartesi günü, sevilmeyen şeyleri salı günü, nûru çarşamba günü yarattı. Hayvanları yeryüzüne perşembe günü yayıp dağıttı. Âdem’i yaratılanların sonuncusu olarak cuma gününün son saatlerinde, ikindiyle akşam arasında yarattı.”
(Müslim, Münâfıkîn 27. Ayrıca bk. Ahmed İbni Hanbel, Müsned, II, 327)
2-“Her Pazartesi ve Perşembe günü ameller Allah'a arz olunur.\" (Müslim, Birr, 36)
3- \"Allah Rasulü, pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmaya çokça özen gösterirdi.\" ( Tirmizi, Savm,44; Nesai,sıyam, 36; İbn Mace, Sıyam, 42; Ahmed b. Hanbel 6/80.)
4- Başka bir rivayette de Rasulullah'a, (asm) pazartesi günü tutulan oruçtan sordular. Peygamber Efendimiz (asm):
\"Ben o gün dünyaya geldim ve o gün peygamberlik verildi veya bana vahiy indirilmeye başlandı.\" buyurmuşlardır. (Müslim, Sıyam, 197.)
5- \"Ameller, Cenab-ı Hakk'a pazartesi-perşembe günleri arz olunurlar. Ben istedim ki Cenab-ı Allah'a amelim arz olunurken oruçlu olayım.\" (Tirmizi, Savm, 44; Nesai, Sıyam, 70)
Alıntı
--- (gbkz: spoiler) ---
Bazı alimler, pazartesi sendromu dememize kızar ve gerekçe olarak, yukarıdaki hadiselerin vukû bulduğu önemli bir gün olduğunu söylerler. Ama Bu güne pazartesi sendromu denilmesinin nedeni, hafta sonunun rehavetinden sonra, haftanın ilk günü olmuş olmasındandır. Keşke haftanın ilk günü, bu mübârek gün yerine başka bir gün olsaymış da, iş başının ilk günü girdiğimiz sendroma, başka bir gün girseymişiz. Dediğim, ân itibariyle girdiğim sendrom durumu.
Akla ilk şu soruyu getirir.
(bkz: Yarın ne giysem)??
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?