10 kasım

abuzeroklava
Bu linkte ilginç bir hikaye var...
Bu ve buna benzer sosyo-psikolojik travmaları, hatta trajedileri irdeleyip anlamaya çalışmadan son asır Türkiye tarihi hakkında kayda değer birşey yazılamaz ve anlaşılamaz. Nakiller var ancak anlamlandırma yok. Böyle trajik hikayelere tarihçilerimiz dönüp bakmamıştır. Edebiyatçılarımız kısmen bakıp teğet geçmiştir.. Bu yüzden de, maalesef Türkiye'nin son 100 senesinde olup bitenleri anlamaktan uzağız, izah edemiyoruz... Tahminim, her yıl 10 Kasımlarda ve milli günlerde ülke sathındaki mistifikasyon dozunu bu yüzden arttırmak mecburiyetindeyiz... Hayırlısı olsun.

devamını okumak için tıklayınız...
gruda
Atatürk'ün naaşı Etnografya Müzesi'nden Anıtkabir'e taşınırken, 1953
#SALTAraştırma, Ali Saim Ülgen Arşivi

\"Atatürk, mezar yeri için herhangi bir vasiyet bırakmamıştı ve bilindiği kadarıyla, bana anıt mezar yapın, gibi bir dileği, vasiyeti de olmamıştı. Ancak bir gün konu açıldığında manevi kızı Afet İnan’a, 'Beni Çankaya'ya gömün' demiş ama daha sonra bu düşüncesinden vazgeçerek şöyle devam etmişti: 'Milletim beni nereye isterse oraya gömsün. Ancak benim hatıralarımın yaşayacağı yer Çankaya olacaktır.'\"

Kaynak: Tunç Boran, \"Anıtkabir için Rasattepe doğru yer mi?\", \"Toplumsal Tarih\", Ocak 2007, sayı: 157, s. 65
cayisallama
beni yoran günlerden biri. Türkiye cumhuriyetinin kuruluşuna,kurtuluşuna, kalkınışına,değişimine, kahraman evlatlarına ön ayak olmuş gazi'nin ölüm yıl dönümü.

Cumhuriyetin kuruluşundan sonra başlatılan kemalizm ideolojisi halen türkiyenin bir kesimi tarafından benimsenmekte. Her ideolojide olduğu gibi büyük saygı, sevgi, tutku, büyütme var.

bu ve buna benzer günlerin, beni yoran tarafı ise;
siz nasıl insanlarsınız, atatürkü sevmemek ne demek, facebookta neden atatrük resmi paylaşmadın, neden üzüntünü bi yerlere yazmıyorsun gibi baskı tarzında kelamlar. (pek baskıyıda hissetmem genel olarak)

Bir insan ergenlikten sonra kafa yapısı ne ise o olarak kalıyor, zor ihtimal değişenler. Aynı durum bende de var doğal olarak. Büyük bir komutan, bir askeri deha, idealist bir insandır bunu kabullenmemek kin olur, samimiyetsizlik olur. Ancak bu ideolojiyi benimsememe neden değildir. Ne makro açıdan ne mikro açıdan.

Bunu bi ayırma olarakta kullanmamak lazım. İnsanların ideolojileri yapmak istedikleri ile şekillenir aslında. topluma yön vermekle, kendine yön vermekle, ruhuna yön vermekle.

Bir siyasal düşünceye mensup olmayan biri olarak bulunduğum yerde rahatsız olmak istemiyorum belki bütün tasam ondandır.
melankomik
'kutlama programına 'dönüştürülen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 'ün ölüm yıl dönümüdür. kutlama programına dönüştürülme nedenine gelirsek, anma töreni hazırlama görevi benimdi. biliriz ki herhangi birinin ölümü anılırken alkış yapmak, ıslık çalmak hoş karşılanmaz; kaldı ki bu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olunca daha da bir dikkat edilmesi gereken durum. törene başladık. ben sınıfımı başta uyarmıştım bu konuda alkışlamıyoruz diye. bir öğrenci şiirini okudu, diğer sınıflardan alkış yapanlar oldu. ben de uyardım. sayın müdürüm de hocam artık alkış var dedi. ! (ne kadar doğru bilemem ) kutlama programı olarak yapılıyor dedi. ben şok, ben iptal. !!!!! diğerleri alkışladığı halde sınıfıma böyle bir şey yaptırtmadım.
atatürk haftasını anlarım ama 10 kasım 'ı bir kutlama programı gibi göstermek ne kadar doğru. benim hissettiklerime ters. !

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches