3 ağustos 2017 rüzgar yeka ihalesi

02meka02
Rüzgar yenilenebilir enerji kaynakları (YEKA) ihalesi tüm teklif verenlerin katılımı ile 3 Ağustos'ta gerçekleştirilecek. Kurulu rüzgâr enerjisi üretim kapasitemizi yüzde 17 artıracak olan 1.000 megavat (MW) gücünde rüzgâr santrali kurulum ve türbin üretimi için teklifler geçen hafta alınmıştı. İhaleye Alman Enercon'un Limak ve Adnan Polat ile, Alman Siemens'in Kalyon ve Türkerler ile, Çinli Goldwin'in Akfen ile, ABD'li General Electric'in Fina ile, Danimarkalı Vestas'ın Enerjisa ile, Alman Nordex'in Eksim ile katılacak.
YEKA da 1000MW demek büyük başarı demek, Türkiye de olması ayrı bir gurur verici. hükümetin bu konuya olumlu desteği yeni GES ve RES lerin uzun süre gündemde olacağına işaret.
02meka02
Rüzgâr Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) için bin megavatlık (MW) ilk ihale açık eksiltme usulüyle bugün yapılacak. Türkiye'nin 5 ayrı bölgesinde toplamda bin megavatlık rüzgâr enerjisi kapasitesi kurulması için yapılacak ihale için geçen hafta dünyanın en büyük ilk 10 rüzgâr türbini üreticisinin 8'i teklif vermişti. Teklif veren konsorsiyumların içinde dört Alman, iki Çin, bir Amerikalı ve bir Danimarkalı şirket yer almıştı. Kilovat saat başı tavan fiyatın 7 dolar/centten başlayacağı ihaleyi kazanan konsorsiyum, yüzde 65 yerlilik oranını tutturmak kaydıyla 100 milyon doların üzerinde yatırım maliyeti olan bir rüzgâr türbin fabrikası kuracak.
02meka02
genel sonuç:

İhalede, ilk olarak en düşük teklifi veren 5 teklif sahibini belirlemek amacıyla mali teklif zarfları açıldı. GE - Fina Holding'in mali zarfındaki teklif kilovatsaat başına 5,48 dolar/cent, Siemens-Türkerler- Kalyon Enerji konsorsiyumunun zarf teklifi kilovatsaat başına 4,19 dolar/cent olurken, Nordex - İklim Elektrik Yatırım - MKS Marmara - Zorlu Enerji'nin teklifi kilovatsaat başı 5,20 dolar/cent oldu. Enercon - Dafne Enerji (Polat Enerji) Limak Enerji'nin mali zarf teklifi kilovatsaat başına 5,72 dolar/cent, Goldwind - Akfen Holding - Beyçelik konsorsiyumunun teklifi kilovatsaat başına 5,98 dolar/cent oldu. Vestas - Enerjisa'nın mali zarfındaki teklif kilovatsaat başına 6,33 dolar/cent teklifi çıkarken, MingYang - İlk İnşaat'ın kilovatsaat başına 5,49 dolar/cent ve Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri - IC İçtaş Enerji'nin kilovatsaat başı teklifi ise 5,27 dolar/cent oldu. İhalede kapalı mali teklif zarflarının açılmasının ardından 8 konsorsiyum arasından en düşük teklifi sunan 5 konsorsiyum ile açık eksiltemeye gidildi. Açık eksiltme usulü ile gerçekleştirilen ihalede kilovatsaat başına 3,48 dolar/cent ile en düşük teklifi veren konsorsiyum Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji ihalenin sahibi oldu.
02meka02
Dünya da yankı uyandıran YEKA ihalesinde anlaşma gereği kurulacak RES kanat üretim fabrikası için yer bakılıyor, EGE Bölgesi ön planda.

02meka02
Trakya bölgesi YEKA olacak. bölge için büyük bir avantaj,
Kalyon Holding Enerji Grup Başkanı Murtaza Ata, Siemens Gamesa-Türkerler-Kalyon Enerji konsorsiyumu olarak geçen hafta düzenlenen Rüzgâr Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde en iyi teklifi vermelerinin ardından değerlendirme yaptı. Ata, rüzgâr YEKA ihalesinde konsorsiyum olarak verdikleri kilovatsaat başına 3,48 dolar/cent fiyatın elektrik fiyatlarını aşağı çekeceğini ve tüketiciyi olumlu yönde etkileyeceğini belirterek, "Bin megavatlık kapasitenin 700'ünü Trakya'da kurmak istiyoruz" dedi.
02meka02
YEKA ihalesinin gözle görülür avantajları:

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ile devletin enerjiden her yıl 270 milyon dolar tasarruf edecek. Devlet şu anda teşvikle beraber rüzgâr enerjisine kilovatsaat başına 10.4 dolar ödüyor. İhalede fiyat 3.48'e düştü. Bu ülke ekonomisine inanılmaz bir katkı sağlayacak. Yılda yaklaşık 130 milyon dolarlık elektrik üretip, devlete satacak. Devlet normalde 10.4'ten almış olsaydı bu enerjiye 400 milyon dolar ödeyecekti. Bu ihalede 3.48'den alacak ve 130 milyon dolar ödeyecek. Böylece devlet her yıl 270 milyon dolar tasarruf edecek"

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches