Yıllar önce Leonardo Da Vinci su üzerinde yürümemizi sağlayacak bir ayakkabı tasarlar. Fakat bu tasarımı yapsa da icadı tamamlayamadan ölür.
Tük donanmasının Gölcük üssünde görevli olan Yüzbaşı Atilla Hülagü Boğaz'ı çok sever. İcatlara, mucitliğe, yenilikçiliğe günümüzün moda terimiyle inovasyona çok meraklı bir kişiliktir. Herkesin vapurla seyre daldığı İstanbul Boğazını yürüyerek geçme fikrini Leonardo Da Vinci'nin bir ayakkabı modelinden esinlenir.
Atilla Hülagü sadece bir düşün insanı değildir. Aynı zamanda bir eylem insanıdır da!
Eşiyle birlikte yoğun bir çalışma temposuna girer Hülagü. İki yıllık teknik çalışmalar bitmiş, Arşimet Kanunu'ndan hareketle ortaya 45 santimetre uzunluğunda ve 25 santimetre yüksekliğindeki deniz ayakkabıları çıkmıştır.
Artık test aşaması gelmiştir ancak ilk iki deneme, Boğaz'daki akıntı nedeniyle hüsranla sonuçlanır.
Bazıları 30 yaşındaki bu subayımızla dalga geçer!
Konu medyaya da yansır. Bugün köprünün altındaki o Beylerbeyi'ndeki Astsubay Hazırlık Okulu önünden girdiği İstanbul Boğazı'ndan yürüyerek o kadar kişinin hayretler içindeki bakışlarına aldırış etmeden İstanbul Boğazı'nı geçerek Baltalimanı açıklarından çıkar.
Tam 56 dakika yürüdükten sonra karşı kıyıya varan Atilla Hülagü, İstanbul Boğazı'nı yürüyerek geçen ilk ve son kişi olur
Bu buluşu kısa süreli bir şov için planlamamış, denizcilikte kullanılabilmesini istemişti...
Hatta deniz piyadelerine çok fayda sağlayacağını ileri sürerek biçiminin daha pratik bir hale evrilmesi fikrini ortaya atıyor. Bu yaratıcı fikri o dönem pek ilgi görmüyor.
O zamanlar gazetede bu haber çıkınca kimi demiş ki bunlar makine altında motor var. Ama öyle değildi durum tabi ki ayakkabılar için 2,9 metrekare teneke, 50 gram lehim, 3 metre lastik, 1 metrekare alüminyum plaka kullanılmıştı. 3 temel fizik kanunu mucit yüzbaşının rehberi olmuş. Üretim esnasında bir tenekeciye “bana içi boş gemi gibi iki ayakkabı yapacaksın, ayak sokmak için iki delik açacaksın, alüminyum plakayı 20'ye bölüp 10'ar 10'ar altlarına dizeceksin demiş.
Atilla Hülagü Yarbay rütbesiyle donanmamızdan emekli oldu. 1982 yılında vefat etmiştir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?