tuzderÇocuğu yüksek sesle azarlamak, ya da bağırarak bir şeyi yapmamasını söylemek olumsuz etki yaratır. Sık sık tekrarlanan bağırmalar, azarlamalar çocuğun belki de annesinden nefret etmesine neden olur. Eğer çocuğunuza bağırdıktan sonra hata yaptığınızı farkederseniz, hiç çekinmeden ondan özür dileyin. Yetişkinleri Çileden Çıkarmayı Bilirler Çocuklar, yetişkinleri çileden çıkarmakta ustadırlar. Bazen öyle şeyler yaparlar ki, büyüklerin sabrı biranda tükenir ve avaz avaz bağırmaya başlarlar. Evet, hepimiz çocuklarımızın karşısında çaresiz kalınca, kurtuluşu bağırmakta buluyoruz. Ama hemen belirteyim, annenin bağırması, çocuğu istenmeyen hareketleri yapmaya yönlendirir. Siz ona bağırdıkça o da inatla, sizi kızdırmaya devam eder. Ve bu zıtlaşmadan o küçücük haliyle büyük zevk alır. Annesine meydan okumak, çocuğun kendine güvenini artırır. Bazı anneler, çocuklarına bağırmak için fırsat kollarlar. Çocuklarının birer robot gibi büyüklerin istekleri doğrultusunda hareket etmelerini beklemek çok yanlıştır. Ama bu yanlışı annelerin büyük bir çoğunluğunun sık sık tekrarladıkları da bir gerçek. Çocuğun oyuncaklarını toplamasını istemek için bile ona ‘Şu oyuncaklarını toplasana’ diye avaz avaz bağırmanın hiç bir anlamı yoktur. Çocuk bu bağırışlardan hem gizli gizli zevk alır, hem de içindeki isyan duygusu birden tetiklenir.
çocuğa yüksek sesle bağırmak
bunu yapmak zorunda kalmak kötü hissettirir. çocuğun sağlık sorunu ilgili olduğundan...
korkutmak, susturmak amaçlı yapılır genelde ama yapılmamalı.
ne söylediğiniz kadar nasıl söylediğiniz de önemlidir. Çocuklarınıza yüksek sesle ve bağırarak konuşmayın. Her ne kadar çocuğunuzun dikkatini çekmenin başka bir yolu kalmadığını düşünseniz de bu doğru değildir. Bağırmak, çocukları korkutur ve maalesef bulaşıcıdır.
SAkin ve sabırlı bir ebeveyn olmak için çaba göstermek tek yoldur. Kendi kendinize saygılı bir ses tonu kullanmak için söz verin.
(bkz: günün önerisi)
SAkin ve sabırlı bir ebeveyn olmak için çaba göstermek tek yoldur. Kendi kendinize saygılı bir ses tonu kullanmak için söz verin.
(bkz: günün önerisi)
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?