Küçükken mahallede bir tane vardı. Adı mıstık. Bagcilarda bir mahallede büyüdüm. Dolayısıyla sokakta çocuk yetişkin herkesin engelli insanlara tutumlarını izah etmeme çok gerek yok. Malesef gelişimi yönünde katkı sağlayacak hiç bir davranışta bulunmadiklari gibi dövdüklerine vs. şahit oldum.
Sonraları mıstık'a benzeyen insanlar gördüğümü farkettim. Belli yaşa kadar hiç düşünmemiştim bir insanın hastalık dolayısıyla diğerine benzeyebileceğini.
Allah yardım etsin. Kendi işlerini görebilecek kadar eğitilebilecek olmalarına rağmen ne devlet ne aileler ne kurumlar ne de bireyler buna hazır.
Hergun atar gider yaptığımız bunlar bitmiş dediğimiz batı kendi vatandaşına uyguladığı demokrasi ile engelli hizmetlerinde çok ilerimizde. işin buradan başladığını hatırlatalım
down sendromu
Eğitimin çok önemli olduğu sendrom. Eğitim sayesinde semazen gösterisi bile yapabiliyorlar.
annenin yaşlı olmasının önemli risk faktörlerinden birini oluşturduğu, kromozom ayrılmama sendromudur. kısa boylu, yuvarlak yüzlü, basık burun kökü olan, ayak başparmakla ikinci parmak arasında boşluğun fazla bulunduğu dış görünüşe sahiptirler. zekaları normalin altında olmakla beraber iyi bir eğitimle kendi işlerini yapabilecek düzeye getirilebilir.
Ortalama her 800 doğumda bir görülür. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşamaktadır. Türkiye'de tam bir veri yok ama yaklaşık 70.000 Down sendromlu kişi olduğu tahmin ediliyor.
Hafif veya orta seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine sebep olur.
Hafif veya orta seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine sebep olur.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?
Daha Fazlası için:
#memursozluk