bireydeki toplumsallığı, şimdileşmiş tarihi ve öznelleşmiş nesnelliği ifade eder. Habitus sayesinde bireyin eylemleri içinde bulunduğu toplumsal alanla karşılıklı olarak tanınır ve tanıdık bir hale gelir. (Vikipedi)
Ülkemiz için çok mühim bir tabir. Şimdi geriye doğru gözlem yapınca, Lise ve öncesi öncesi okul döneminde, gelir grubu düşük bölgelerde çok sayıda potansiyelli gencin davranış, giyim ve hiç önemli olmayan bir davranış silsilesi sebebiyle daha eğitimli toplumun kendine ait olmadığı hissiyatıyla özgüvenini sağlamayıp kaybolup gittiğine şahit oldum.
Umarım yeni gençlik maddi durumun zayıf olması ve eğitimsiz aileden gelmiş olması durumunu eğitim ve gelişiminin önünde duygusal bir pranga olarak düşünmez.
habitus
bourdieu'nun sosyolojide çevreyi ve çevrenin bireye etkisini ifade ederken kullandığı bir terim. insan = habitus. yani algılar, yaşantılar, çevresel etkiler ile doldurulmuş düşünen varlık. bu da iletişimi, kitlesel iletişimi (mass comm.) ve sosyal etkileşimi doğrudan belirleyen bir unsur. bunun da nedeni, anlamlar(düz anlam/yan anlam) ve semboller. iletişim 2 kişi olmayla başlar. ben ve sen. konuşma yetimiz de var, ifade etmemiz gerek. o zaman bize sözcükler, sesler, anlamlar lazım ve hatta semboller. bunların tamamı da çevre ile şekilleniyor. ön yargılardan tutunda kalıplaşmış düşüncelere kadar.
(bkz: doxa)
(bkz: doxa)
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?