negatif faiz uygulaması

ekonomidanismani
Negatif faizler bir süreden sonra krize dönüşebilir
Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) başlattığı negatif faiz uygulamasına diğer merkez bankalarının da katılmasının ardından tahvil faizleri tarihi düşük seviyelere geriledi.

Tahvil faizleri niye düşüyor?

Tahvillere talep (alış emirleri) arttıkça faizler düşer. Tam tersi durumda da (satış emirleri) faizler yükselir.

Tahvillere olan talep niye artıyor?

Merkez bankalarının faizleri düşürmesi ve piyasalarda faizlerin daha da düşeceğine yönelik beklentilerin oluşması, tahvil faizlerinin düşüşlerini sürdürmesine neden oluyor.

Merkez bankaları faizleri niçin düşürüyor?

Merkez bankaları ekonomiyi canlandırmak ve sıfıra yakın seyreden enflasyonu merkez bankası hedeflerine ulaştırmak için faizleri düşürüyorlar.

Faizler düştükçe elinde tahvil bulunduranlar ve tahvil almaya devam edenler, kar elde ediyor. Merkez bankalarının genişlemeci adımlarının ardından tarihi düşük seviyelere gerileyen faizler küresel ekonomiyi bir türlü canlandırmaya yetmiyor. Artık sadece para politikalarının ekonomiyi canlandırmaya yetmeyeceğinin anlaşılması gerekiyor.

Her inişin bir yokuşu vardır:

Amerikan Merkez Bankasının (Fed) sıkılaşma sinyalini vermesinin ardından piyasaların nasıl bir buhranla karşılaştığını unutmayalım. Eski Fed başkanı B. Bernanke'nin 2013 yılının Mayıs ayında verdiği sıkılaştırma sinyalinin ardından özellikle gelişmekte olan ülkelere yönelik risk algısı kötüleşmiş, tahvil faizleri hızla artmış ve gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında aşırı değer kaybetmişti.

Aynı şekilde ECB ve diğer negatif faiz uygulayan merkez bankalarının sıkılaşmaya geçme sinyali vermesinin ardından tahvil piyasasında satışlar hızlanacak, faizler hızla yükselecek ve piyasalardaki bu alarm havası hisse senedi piyasası ve kurlara da sıçrayacak. Finansal piyasalardaki bu oynaklık ise reel ekonomi üzerinde de buhran yaratacak.

Beklentiler alınır gerçekleşmeler satılır:

ECB ve diğer merkez bankaları, iyi bir sözle yönlendirme yapabilirse potansiyel kriz kısmen hafifleyebilir. Ancak merkez bankaları beklentileri iyi yönetemezlerse; kriz çok daha ağır hasarlara yol açabilir. Bank of America'nın yaptığı bir araştırmaya göre; tahvil faizlerindeki yarım baz puanlık (0,005) yükseliş mevcut durumda tahvil sahiplerinin 1,6 trilyon dolar zarar elde etmesine yol açabilir.

Tahvil faizlerindeki düşüşün uzun bir zamana yayılması, tahvil ihraçlarının artmasına ve beklentilerin değişmesinin ardından zararların artmasına neden olabilir.

Bazı ülkeler uzun vadeli tahvil ihracı gerçekleştiriyor. Örneğin; İrlanda 112 milyar dolar tutarında 100 yıl vadeli (%2,35 faiz oranıyla) tahvil ihraç ederek küresel likiditenin ne boyutlara ulaştığını gösterdi. Japonya'nın bütün vadelerde tahvil faizleri %0,4'ün altına geriledi. Negatif faizle işlem gören tahvillerin tutarı 7,8 trilyon dolara ulaştı.



ÇEKİNCE:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurabilir. http://ekonomidanismani.blogspot.com.tr/2016/04/negatif-faizler-bir-sureden-sonra-krize.html?m=1
ekonomidanismani
TCMB faiz indirimlerine devam ediyor
TCMB bankalara verdiği gecelik borç paranın faizini %10,50'den %10'a indirdi. Ayrıca TCMB Geç Likidite Penceresi kapsamında (geç kalma cezası) bankalara ceza mahiyetinde saat 16:00-17:00 arasında verdiği borç para faizini de 50 bp'lik indirimle %12'den %11,50 seviyesine indirdi. TCMB, diğer faiz göstergelerinde ise bir değişiklik yapılmadı. http://ekonomidanismani.blogspot.com.tr/2016/04/tcmb-faiz-indirimlerine-devam-ediyor.html?m=1
ekonomidanismani
Avrupa Merkez Bankası, İsviçre merkez bankası, isveç merkez bankası, Danimarka merkez bankası ve Japonya merkez bankasının an itibariyle (2016 Nisan) negatif faiz uygulaması yürüten merkez bankalarıdır

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches