Sosyal Güvenlik Kurumu, taşra teşkilatında Sosyal Güvenlik Denetmeni olarak görev yapmak üzere yetiştirilmek amacıyla giriş sınavı ile Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı almaktadır.
(gbkz:Sosyal Güvenlik Denetmenliği)
Sosyal güvenlik merkez müdürlüklerinden intikal eden denetim gerekçeleri de dâhil, il müdürü veya görevlendireceği il müdür yardımcısı tarafından verilen yazılı emir üzerine inceleme, denetim, kontrol gibi görevler yürüten; işçi ve işveren ilişkisinde kayıt dışılığın en büyük göstergesi olan sigortasız çalıştırma ve sigortasız çalışma ile oluşan gelir kaybını en aza indirme konusunda belirlenen yöntemler doğrultusunda çalışmalar yapan Sosyal Güvenlik Denetmen ve Yardımcıları, SGK’nın taşra teşkilatında görev yaparlar.
(gbkz:Ücretleri)
9 uncu derecenin 1 inci kademesinde olup hizmeti bulunmayan, bekar (ya da eşi çalışan) ve çocuksuz bir “Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı”, 2016 yılı ilk altı ayı içerisinde aylık 3.016 TL net ücret alabilecektir.
Hesaplamaya Yabancı Dil Tazminatı dahil edilmemiştir.
(2016 yılında uygulanacak Asgari Geçim İndirimi tutarı belli olmadığından, 2015 yılında bekar memur için geçerli olan (90,11 TL) tutar uygulanmıştır. Bu nedenle 2016 yılında net maaş bir miktar fazla olabilir.)
(gbkz:Denetmen Yardımcılığına Giriş)
Denetmen yardımcıları, mesleğe özel yarışma sınavı ile alınır. Denetmen yardımcılığı giriş sınavı, KPSS sonuçlarına göre Başkanlık tarafından yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınavdan oluşur.
(gbkz:Denetmen yardımcılarının yetiştirilmesi)
Giriş sınavını kazanarak Denetmen Yardımcısı kadrosuna atananlar, temel ve hazırlayıcı eğitime tabi tutulurlar. Adayların temel ve hazırlayıcı eğitimde başarılı olabilmeleri için görmüş oldukları konulara ilişkin yapılacak sınavlar ile eğitim sonunda yapılacak genel sınavdan yüz üzerinden en az altmış puan almaları zorunludur.
Denetmen yardımcıları görev yerlerine atanmalarından itibaren birinci yılın sonuna kadar denetmen refakatinde çalışırlar ve düzenlenecek raporları refakatinde çalıştıkları denetmenle birlikte imza ederler. Bir yıllık süreye temel ve hazırlayıcı eğitimde geçen süreler dâhildir.
(gbkz:Yeterlik sınavı yapılması, şartları ve konuları)
Denetmen yardımcıları, aylıksız izin ile toplam üç ayı aşan hastalık ve refakat izinleri hariç en az üç yıl fiilen çalışmak kaydıyla denetmenlik yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar.
Yeterlik sınavı yazılı ve/veya sözlü olarak yapılır. Yazılı sınav, Kurum tarafından yapılabileceği gibi başka kurum ve kuruluşlara da yaptırılabilir. Yazılı sınavda başarılı olamayanlar sözlü sınava alınmazlar.
(gbkz:Başarısızlık hali)
Yeterlik sınavında başarılı olamayan denetmen yardımcıları bir yıl içinde ikinci kez sınava tabi tutulurlar. Bu sınavda da başarı gösteremeyenler Kurum içerisinde durumlarına uygun başka kadrolara atanırlar.
(gbkz:Denetmenliğe atanma)
Yeterlik sınavında başarılı bulunan denetmen yardımcıları, başarı sırasına göre denetmen kadrolarına atanırlar.
(gbkz:Denetmen ve denetmen yardımcılarının yetkileri)
Denetmen ve denetmen yardımcıları, 4857 sayılı İş Kanununda belirtilen denetim ve kontrol yetkisini haizdir.
(gbkz:Çalışma yerleri)
Denetmen ve denetmen yardımcıları, Kurum taşra teşkilatında istihdam edilir ve sosyal güvenlik denetmenliği servisinde ve denetmenler arasından ünite amirinin belirleyeceği bir servis sorumlusunun koordinesinde çalışırlar.
(gbkz:Hizmet içi eğitim)
Denetmen ve denetmen yardımcıları Kurumca uygun görülecek zamanlarda hizmet içi eğitim programlarına alınırlar.
[http://memurunyeri.com/meslek-rehberi/3612-sosyal-guvenlik-denetmen-yardimciligi-ve-maasi.html kaynak]
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?