sözlüğe yazma nedenleri

cayisallama
Herkesin bir düşüncesi var. Herkesin bir popisi var! Ama bunu yazıya dökmediğimiz takdirde ne kıymeti kalıyor ki düşüncemizin. İnsanları etkileyecek fikirlere sahip olamayabiliriz o kadar donanımlı insanlar da değilizdir belki. Ama ileride bizim düşüncelerimizi merak eden çoluğumuz çocuğumuz ya da torunlarımız torunlarımızın torunları olacaktır. Bu günkü sıkıntıları bu gün güldüğümüz şeyleri merak edeceklerdir. Bir şeyi merak ettiğimiz de yazılı kaynaklara başvuruyoruz bizden sonraki insanlar da öyle yapacaklardır.Yazalım efendim düşüncelerimizi duygularımızı yazalım. Ben bu günden önceki günlerde, yıllarda kendi düşünce ve duygularımı merak ediyorum keşke yazabilseydim de okuma fırsatım olsaydı.
mödo
Alıntıdır!
kendimce analiz etmeye çalıştım.

tabii kişiden kişiye göre değişen nedenlerdir. bir sözlük yazarı olarak da bence herkesin kendince sözlükte yazma nedenini bilmesi gerekir. hatta sözlük yazarlığı kabul edildikten hemen sonra sözlüğe yazma nedenini belirlemek gerek. bir insan niye bir internet sözlüğünde yazma ihtiyacı hisseder? burada var olmanın amacı ne? bunları bilmek, bilinmiyorsa da düşünüp belirlemek lazım. ben de çok geç olmadan belirleyeyim dedim, ve bunun için de pek geç kalmış sayılmam, zira bu entry 50. entry'im olacak.

öncelikle, bu konuda klasikleşmiş bazı nedenler var ve hemen her yazar da böyle bir konu açıldığında ilk olarak bu nedenleri önünüze koyuyor. bu nedenler arasında, paylaşmak, öğrenmek, can sıkıntısı, ego mastürbasyonu, unutmamak ve tarihe not düşmek, kendini ifade etmek, zaman öldürmek vs. şeklinde devam eden nedenler var. ama bence bunlar çok sıradan ve basit ve herkesin ağzına pelesenk olmuş nedenler. ve bence bunlar gerçek bir neden değil.

öncelikle, ekşi sözlükte yazar olmanın avantajlarından* bahsetmek lazım. öncelikle bu site, bu platform sayesinde birçok insana ulaşabilme imkanınız var sosyal medyada. yani bir şey yazdığınızda, bu, birçok kişi tarafından okunabilir. burada paylaştığınız bir şey sosyal medyada büyük bir yankı yaratabilir. mesela en son örnek olarak şu metrobüsteki kadın kavgasıyla ilgili bir başlık vardı sözlükte ve videoyu açıp da baktığınızda videonun iki gün içinde 78 bin küsür defa izlendiğini görürsünüz. bir başka örnek olarak da, van depremiyle ilgili bir başlığı* gösterebiliriz. bu başlık da geniş bir yankı uyandırmıştı sosyal medyada. bazı ünlü kişiler de sözlükte kendileriyle ilgili yazılanları okuyor ve mesela bazı üniversite hocaları kendileri için yazılanları sürekli olarak takip ediyor. ben de bir arkadaşımdan duymuştum bunu ve şaşırmıştım da. arkadaşımın hocası ekşi sözlükte kendisiyle ilgili yazılanları sürekli takip ediyormuş. yani kısacası bu konuda örneklerle beraber anlattıklarım sözlüğe yazma nedenlerinden biri olabilir, ki bu bence çok mantıklı. yani sesini bir şekilde duyurabiliyorsun buradan.

bir başka neden de, söz unutulur yazı kalır nedeni. evet, sözlüğe yazma nedeni olabilir belki. bir konu, kişi veya herhangi bir şey hakkında yazdığınız herhangi bir şey çok sonradan birileri tarafından okunacak ve belki de beğenilecek. birileri okumasa dahi siz dönüp yazdıklarınızı okuyabilirsiniz; maziye bir gülümseme gönderebilirsiniz. yani kısacası egonuz okşanacak.

bir de tarihe not düşme muhabbeti var, ama bu, gerçek bir sebep değil. yani yaşadığın bir takım şeyleri sözlüğe yazmak yerine, gider bir tane günlüğe yazarsın veya ne bileyim bir bloğa* yazarsın. böyle bir neden sahici değil, eğer buysa yazma amacın, git bir tane günlük tut.

bir başka neden de, "bakın ben bunları bunları biliyorum," veya "bakın ben bunların bunların farkındayım," nedeni. yani birisi daha önce sözlüğe yazılmamış bir şeyi öğrenmiş veya fark etmiştir o gün, akşam da gelir sözlüğe ve başlık açıp bunu sözlük ahalisiyle paylaşır, bu paylaşımı yaparken de üzerine biraz mizah sosu ekledi mi, bütün artı puanları toplayabilir ve belki başlık da coşabilir. ama bu bahsettiğim başlık asla bir anket olamaz; anket başlıkları bu kategoriye girmiyor. bu eleman başlığı açar ve artı puanları topladığında da keyfi yerindedir ancak, bilmez ki etrafta ayar vermek için yanıp tutuşanlar ve bunun için hazır ol'da bekleyenler sürüyle gezerler. bunlar da açılan başlığın altına gelip, "hayır sen yanlış biliyorsun, bak böyle böyle de olabilir," gibisinden bir şeyler yazar ve bazıları sivri dilleriyle ayar vermeye kalkabilir. yani bu iki kategoriyi de sözlüğe yazma nedenleri arasına alabiliriz.

bir başka klasik neden: öğrenmek ve paylaşmak. bu neden bana anlamsız geliyor. eğer bir şey öğrenmek istiyorsan, gider kitapları karıştırır, makaleler tarar ve bilgiye ulaşırsın. yani sözlük öğrenmek için kullanılabilecek bir yer değildir çoğu zaman. elbette bir şeyler öğrenirsin sözlükten ama bunlar genelde spontane gelişir, yani tahmin ediyorum ki çoğu kişi bir şeyler öğrenmek için bir başlığı açıp o konuda yazılanları okumuyor, daha çok sol framede ne varsa onu okuyor, ama bu, öğrenmek değildir.
paylaşmak konusu ise tamamen beğenilme çabası ve kaygısı ile oluşan bir şey. yani bir şeyler, bir bilgi, bir tecrübe paylaşıyorsunuz ve paylaştığınız şey beğenildiğinde tatmin oluyorsunuz ve yazma şevkiniz artıyor değil mi? ben tuşunu sürekli aşındıyorsanız evet, tam da böylesiniz. bir de paylaştığınız şeyin beğenilmediğini, hiç kimse tarafından okunmadığını ve oylanmadığını düşünün, bu sefer yazma isteğiniz azalır. bu durum sözlükteki oylama sisteminden kaynaklanıyor. eğer sözlükte oylama diye bir şey olmasaydı, eminim çoğu kişi yazmak için uğraşmazdı. evet, herkes beğenilmek ister, bir şeyler ortaya koyduğunda beğenilsin ister. insan kendine itiraf edemese de bunu, böyle bir şey var ve bu, sözlüğe yazma nedenlerinden biri.

bir başka neden de mizah. sözlük denen ortam, aynı zamanda mizah yapılan yerlerden biri. aslında çoğu kişi de buraya eğlenmek için geliyor. geçen haftanın en beğenilen entrylerine bakarsanız bunu anlarsınız. mizah yapıp beğenilmek de sözlüğe yazma nedenlerinden biri. tabii kaliteli bir mizahtan söz ediyoruz burada.

bir başka neden trollük yapmak olabilir. ben trol kelimesini sevmiyorum ve bu kelimeyi yazarları nitelemek için ilk olarak kim kullandıysa onun beyninin ön lobuna tüküreyim. sadece yazar vardır ve sözlükteki herkes de sözlük yazarıdır. burada iki çeşit anarşizm söz konusu. 1. yazar sözlük yönetimine karşı anarşizm yapabilir, her konuda sözlük yönetimine karşı durabilir ve yapılanları eleştirebilir. sözlüğü hoyratça kullanır. 2. yazar bazı konularda farkındalık yaratmaya veya ön yargıları kırmaya çalışır ve genelde bunlar haftanın en kötü entrylerine girer.

bir başka neden de, bazı konularda insanın çevresinde konuşabileceği, tartışabileceği birileri olmaması. veya insanın kendi çevresinde kendi seviyesine (bilgi seviyesi) uygun birileri olmaması ve böyle insanları internet ortamında aramasıdır. bunun sonucunda da sözlükte çok farklı fikirler ve bakış açıları ortaya çıkıyor. ki bu benim hoşuma giden bir şey. insanın her türlü konuda kendini ifade edebileceği bir yer burası. ki insanın kendini ifade etmesi de bir ihtiyaçtır.

bir başka neden de, iletişim ihtiyacını karşılamak. ki çoğu yazarın sözlüğe yazma nedeni budur bence. özellikle de karşı cinsten biriyle iletişim kurmak.

hikaye anlatamayanların kendi hikayelerini (hikaye derken düşünceler, duygular ve diğer her türlü şeyi katabilirsiniz buna) anlatabileceği bir platform burası. sessizlerin, hikaye anlatmayı bilmeyenlerin, kendi hikayelerini dinletemeyenlerin, en uygun cevabı daha sonra düşünüp bulanların hikayelerini anlatabileceği bir yer. ki mutlaka birisi, en az bir kişi bunu okur. kim olursanız olun, burada hikayelerinizi okuyacak birileri mutlaka var, bu hikayeler yalan bile olsa. ve bir defa yazmaya başlamışsanız, bu illete bulaşmışsanız bir kez, bilin ki artık yalnızlığın dibine dibine vurmaya başlamışsınız demektir.

edit: en başta herkes sözlükte yazma nedenini belirlemeli demişim ama kendi nedenimi belirlememişim. benim de yazma nedenim daha çok son yazdığım neden, bazen de yazdığım tüm bu nedenlerden herhangi biri veya birkaçı birden olabilir.

(bkz: yazmasam deli olacaktım) https://eksisozluk.com/sozluge-yazma-nedenleri--123584?p=11

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol

tag heuer carrera womens price montblanc timewalker 2017 replica watches rolex oyster perpetual datejust made in hong kong vintage heuer chronograph replica watches hublot 992703 price panerai limited edition 2015 replica ladies watches ulysse nardin watches platinum brand watches for ladies uk replica watches belfort watch kickstarter breitling yellow face chrono uk replica watches